Welke vloerbedekking is het meest geschikt voor de slaapkamer?

Het is cruciaal om een geschikte vloerbedekking te kiezen voor de slaapkamerruimte aangezien de vloer comfortabel en warm moet aanvoelen als je op je blote voeten loopt. Daarnaast moet een slaapkamervloer ook bijdragen aan het interieur van de slaapkamer, maar welke vloerbedekking is het meest geschikt voor in de slaapkamer en wat komt hier allemaal bij kijken? Ga door met lezen als je er alles over wilt weten.

Een slaapkamervloer: de mogelijkheden

Het kiezen van de juiste vloerbedekking voor in de slaapkamer is een belangrijke taak aangezien er meerdere mogelijkheden zijn als het gaat om slaapkamervloeren. Zo kan je kiezen voor vloerbedekking met een industriële uitstraling, met een landelijke uitstraling of een klassieke look. Je kunt ook denken aan een minimalistische, robuuste, stoere, luxueuze of een moderne uitstraling.

Voor- en nadelen vloerbedekking slaapkamer

Ga je vloerbedekking in de slaapkamer leggen, dan brengt dit natuurlijk allerlei voordelen met zich mee. Het is wel essentieel om ook te kijken naar de verschillende nadelen van vloerbedekking in de slaapkamer. De meest relevante voor- en nadelen van vloerbedekking in de slaapkamer zijn:

Voordelen Nadelen
De vloer in de slaapkamer voelt zacht en warm aan onder de voeten. Je gaat de slaapkamervloer regelmatig schoon moeten maken.
Vloerbedekking in de slaapkamer leggen is niet duur. Vlekken uit vloerbedekking in de slaapkamer zijn moeilijk te verwijderen.
Er komt een luxe en chique uitstraling kijken bij vloerbedekking in de slaapkamer. Vloerbedekking is minder hygiënisch en niet geschikt als je allergieën hebt.
Vloerbedekking is veilig voor de kinderslaapkamer. Vloerbedekking is niet recyclebaar en dus niet bepaald duurzaam.
De vloer krijgt een isolerende werking.
Vloerbedekking heeft een geluiddempende werking.

Eigenschappen van een slaapkamervloer

Aangezien we dagelijks een groot deel van ons leven in de slaapkamer doorbrengen is het cruciaal dat de slaapkamervloer aan bepaalde eigenschappen voldoet. Let dan ook op de onderstaande eigenschappen als je op zoek bent naar een nieuwe slaapkamervloer:

  • Geluiddempend: Een slaapkamervloer moet stil zijn, zeker als je tijdens de nachturen vaker opstaat en je woont in een tussenwoning of een boven verdieping. Je wilt de buren immers niet storen door het geluid van de vloer.
  • Onderhoudsvriendelijk: Een slaapkamervloer dient zo hygiënisch en schoon mogelijk te zijn. Dit betekent dat het slim is om te kiezen voor een slaapkamervloer die onderhoudsarm is en weinig aandacht vraagt.
  • Comfortabel: Een slaapkamervloer moet zacht en warm onder je blote voeten aanvoelen, wat een warme ondergrond wel prettig maakt. De slaapkamervloer moet dus gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming.
  • Ontspannende uitstraling: Je moet je kunnen ontspannen in de slaapkamerruimte en volledig tot rust komen. De slaapkamervloer dient dan ook niet te druk of opvallend van kleur en contrast te zijn.

Meest geschikte keuzes

Om de slaapkamervloer te bekleden zijn er verschillende soorten opties. Het gaat hierbij om een persoonsgebonden keuze. De meest geschikte mogelijkheden voor vloerbekleding in de slaapkamerruimte zijn PVC, vinyl, tapijt en laminaat. Weet je niet zeker wat de beste optie is voor je eigen slaapkamer, dan kan je beter eerst spreken met een expert die je van deskundig advies kan voorzien.

PVC

Een slaapkamervloer van PVC bestaat uit meerdere kunststof lagen en voelt zacht aan onder je voeten. Deze vloer is onderhoudsvriendelijk, sterk, geluiddempend en warmtegeleidend. Daarnaast is een PVC vloer prima met vloerverwarming te combineren, betaal je niet de hoofdprijs en kan je uit meerdere kleuren, patronen en structuren kiezen.

Vinyl

Kies je voor vinyl, dan bestaat ook deze vloerbedekkingssoort uit meerdere lagen kunststof en kan je uitgaan van een geluiddempend en isolerend effect. Daarnaast is een vinyl vloer onderhoudsarm, betaalbaar, gemakkelijk te leggen en goed te combineren met vloerverwarming.

Tapijt

Ga je voor tapijt in de slaapkamer, dan is dit de meest populaire optie aangezien tapijt warm en zacht aanvoelt onder de voeten en een geluiddempend effect heeft. Daarnaast kan je uit meerdere patronen en kleuren kiezen en ben je van een comfortabele slaapkamervloer verzekerd.

Laminaat

Laminaat bestaat uit vier lagen kunststof waarbij de bovenste laag de uitstraling van echt hout heeft. Laminaat is gemakkelijk te onderhouden, slijtvast, prima met vloerverwarming te combineren en verkrijgbaar in allerlei soorten, tinten en designs. Een laminaatvloer is verder niet bepaald duur en je kunt het legwerk in principe zelf uitvoeren.

Hout

Hout brengt een warme en gezellige sfeer aan je slaapkamerruimte en de keuze uit de soorten hout zijn vrijwel eindeloos. Houten vloeren zijn verder duurzaam, gemakkelijk schoon te houden, krasvast, hygiënisch en geven je slaapkamer een luxe uitstraling.

Overige geschikte soorten

Naast de bovengenoemde soorten vloerbedekkingen voor in de slaapkamer kan je ook denken aan andere vloerbedekkingssoorten zoals bamboe, rubber, kurk, keramische tegels, wol, nylon, polyester, polypropyleen pool of gesneden pool.

Een keuze maken

Het maken van een geschikte keuzen tussen de verschillende soorten vloerbedekkingen is een persoonlijke aangelegenheid waarbij je eigen wensen, behoeften en ook budget een grote rol spelen. Ga na of je comfort belangrijker vindt en dus geen last wilt hebben van koude en warme voeten als je op de vloer loopt, of als je liever minder tijd en aandacht aan het onderhoud van de vloerbedekking wilt besteden. Als je rekening houdt met het onderhoud, het legwerk, de hygiëne, de isolerende werking, de akoestiek, de uitstraling en de kosten dan kan je in de meeste gevallen beter voor tapijt kiezen.

Vind je het moeilijk om een geschikte keuze te maken tussen alle soorten vloerbedekkingen, dan is het verstandig om een expert in te schakelen. Een expert kan je namelijk deskundig advies geven over de beste opties voor je eigen slaapkamer en kan je garantie op je nieuwe vloerbedekking geven. Vind de beste en meest betrouwbare experts uit je eigen omgeving door goed rond te kijken en offertes op te vragen bij zo veel mogelijk bedrijven. Zo weet je namelijk een beter beeld te krijgen van alle opties waardoor je gemakkelijk kunt kiezen voor de expert die de offerte uit heeft gebracht met de beste prijs-kwaliteitsgarantie. Hierdoor bespaar je op de kosten en haal je kwaliteit in huis.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.