Tapijt reinigen: hoe doe je dit?

Tapijt kan heel snel vervuild raken door dagelijks gebruik zoals huisdieren binnenshuis, binnenkomend stof onder schoenen, omvallend vocht en gemorst voedsel. Sommige vlekken zijn niet gemakkelijk te verwijderen uittapijt en daarnaast ga je tapijt goed moeten reinigen als je van een lange levensduur verzekerd wilt zijn. Wil je je tapijt reinigen en weet je niet hoe je dit moet doen? Ga dan eerst door met het lezen van de tekst hieronder zodat je meer te weten komt over het reinigen van tapijt.

Wekelijks onderhoud

Het is niet moeilijk om je tapijt in topconditie te houden, als je maar wekelijks aan de slag gaat met stofzuigen om ervoor te zorgen dat vuil en stof zich niet op gaat hopen in het materiaal. Wacht je te lang, dan zal al het vuil zich dieper gaan nestelen in de vloerbedekking waardoor verwijderen moeilijker zal worden. Maak wekelijks gebruik van de stofzuiger door steeds in een andere richting te gaan zodat je ook de moeilijke hoeken kunt bereiken.

Periodiek onderhoud

Naast wekelijks stofzuigen ga je het tapijt periodiek moeten onderhouden. Bij periodiek onderhoud kan je denken aan een grote reinigingsbeurt elke twee tot drie jaar. Door periodiek onderhoud blijft je tapijt in goede staat en ziet je woning er verfrist uit. Naast een stofzuiger kan je ook kiezen om een tapijtreiniger of een stoomapparaat te gebruiken. Ga je zelf aan de slag, dan kan je dergelijke apparaten huren bij de meeste bouwmarkten of online speciaalzaken. Schakel je een specialist in voor het reinigingswerk, dan kan je uitgaan dat de specialist zelf alle correcte spullen in huis heeft.

Middelen om tapijt te reinigen

Je tapijt kan je met verschillende middelen reinigen. Denk zo bijvoorbeeld aan bakpoeder, scheerschuim, witte natuurazijn, zuiveringszout en een geschikte tapijtreiniger. Deze spullen kan je allemaal bij een bouwmarkt of online speciaalzaak kopen. Wil je zeker weten dat je tapijt schoon blijft en dat alle vlekken verwijderd worden, investeer dan in een kwalitatief goede tapijtreiniger. Weet je niet zeker welke tapijtreiniger geschikt is, dan kan je altijd om professioneel advies vragen bij een expert.

Wat kost het ongeveer?

Hoeveel je de specialist gaat moeten betalen voor het reinigen van je tapijt hangt van meerder zaken af, maar je gaat vooral moeten kijken om wat voor soort tapijt het gaat. Verlijmd tapijt en losliggend tapijt hebben een ander reinigingsproces. Gaat het om losliggen tapijt, dan kan je van een gemiddeld tarief van €125 uitgaan per tapijt. Deze kosten worden voornamelijk beïnvloed door de afmetingen van het tapijt. Als het gaat om het reinigen van vaste vloerbedekking, ook dan zullen de kosten rond de €125 tot €200 uitvallen. Gaat het om diepe vlekken die moeilijk te verwijderen zijn, dan zullen de kosten meestal iets hoger liggen aangezien de werkzaamheden arbeidsintensiever zullen zijn.

Stank verwijderen en geur opfrissen

Je tapijt in huis kan stinken om verschillende redenen zoals huisdieren die slapen op het tapijt, vocht of voedsel dat gemorst is of rook van sigaretten. Om van de stank af te zijn kan je het best gebruik maken van zuiveringszout, water en witte azijn. Je kunt ook kiezen om het tapijt te stomen met een speciale tapijtreiniger en een stoomapparaat.

Reinigingsapparaat huren

Als je zelf aan de slag gaat met het reinigen van je tapijt en je snel en efficiënt werk wilt uitvoeren, huur dan een speciaal reinigingsapparaat in bij een speciaalzaak of een bouwmarkt. Voor het huren van apparatuur hoef je niet veel geld te betalen en de gebruiksaanwijzingen worden duidelijk gegeven voor je het apparaat in handen krijgt. Moet je het apparaat toch kopen, dan kan je uitgaan van goedkope reinigingsmachines van €500 tot grotere apparaten die €3.000 tot wel €20.000 kunnen kosten.

Te nat tapijt

Is het tapijt na het reinigen nog veel te nat? Dan gaat het tapijt flink stinken en moet je opnieuw aan de slag met de reiniging om van de stank af te komen. Voer de reiniging opnieuw uit en zorg ervoor dat het tapijt aan het eind van het reinigingsproces volledig droog is. Wacht je te lang om het tapijt opnieuw te reinigen dan kan dit schimmelvorming met zich meebrengen.

Vlekken na de reiniging

Zijn er bruine vlekken in je tapijt ontstaan na de reiniging, dan kan dit ontstaan zijn omdat de onderkant van het tapijt afgeeft en het tapijt te nat gereinigd is. In principe kan je hier niet veel aan doen dan het gebruiken van een anti browning middel die je kunt kopen bij een bouwmarkt of een speciaalzaak. Zijn de vlekken groot en moet het tapijt vervangen worden, dan kan je een expert inhuren die langs kan komen om te kijken naar de schade. In bepaalde gevallen kan een expert de vlekken wel voor je verwijderen met speciale machines. Daarnaast kan de expert je ook helpen als je het tapijt moet gaan vervangen.

Nat reinigen

Niet elke tapijtsoort is geschikt voor nat reinigen. Ook hier ga je rekening mee moeten houden als je zelf aan de slag gaat aangezien een expert hier wel ervaring mee zou moeten hebben. Tapijtsoorten zoals bamboe, viscose, kokos en sisal zijn niet geschikt om nat te reinigen aangezien het tapijt kan gaan vervormen. Bij andere tapijtsoorten kan je wel aan de slag met nat reinigen door lauwwarm water te gebruiken in plaats van koud water. Belangrijk is dat het tapijt erna goed kan drogen.

Ben je van plan om je vloerbedekking nieuw leven te geven door een goede reinigingsbeurt uit te voeren? Schakel dan een expert in om het reinigingswerk uit te voeren zodat je verzekerd bent van correct werk, advies over de mogelijkheden en garantie op het werk. Daarnaast ben je van efficiënt werk verzekerd aangezien een expert het tapijt sneller gereinigd heeft waardoor je tijd bespaart. Vergelijk een aantal offertes van specialisten die uit je eigen omgeving komen en betrouwbaar zijn. Deze vergelijking kan ervoor zorgen dat je kunt profiteren van de beste deal waarbij je zowel een voordelige prijs en hoogwaardig kwaliteit scoort.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.