Vloerbedekking: veelgestelde vragen over laminaat

Laminaat is nog steeds een populaire vloerbedekkingssoort die door veel Nederlanders gekozen wordt in huis en op kantoor. Investeren in een laminaatvloer doe je niet zomaar, de meeste mensen hebben namelijk allerlei vragen over de zaken die komen kijken bij het kiezen van laminaat als vloerbedekking. Ga verder met lezen als je meer te weten wilt komen over de meest gestelde vragen als het gaat over laminaatvloeren.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf?

Je gaat tijdens de aanschaf van een laminaatvloer moeten letten op zaken als de oppervlakte van de vloer, de ruimte, de woningstijl en het interieur, de ondervloer, het soort laminaat en de afwerking van het laminaat.

Waarom heb je een geschikte ondervloer nodig voor laminaat?

Ga je laminaat leggen, dan heb je een ondervloer nodig ter bescherming tussen de grondvloer en de toplaag. Hierdoor kan vocht en geluid het laminaat niet gemakkelijk doordringen en tevens blijft de vloerbedekking dankzij de ondervloer vele malen beter beschermd tegen temperatuurswisselingen. Veel laminaatsoorten zijn verder al voorzien van een beschermende laag of ondervloer waardoor je zelf niets meer hoeft te doen.

In hoeverre is laminaat geluiddempend?

Laminaat kan geluiddempend gemaakt worden om irritante geluiden zoals hard gelach van de bewoners, loopgeluiden van schoenen en meubels binnen te houden zodat de buren geen last hebben. Om een laminaatvloer geluiddempend te maken moet je zorgen voor een geschikte ondervloer.

Is laminaat krasbestendig?

Ja, laminaat is krasbestendig als je kiest voor hoogwaardig kwaliteit. Daarnaast hebben laminaatvloeren een lange levensduur en kan je van een krasvaste vloerbedekking uitgaan. Het is wel verstandig om op te passen met scherpe voorwerpen en om het laminaat periodiek te onderhouden.

Is laminaat geschikt voor vloerverwarming en vloerverkoeling?

Je kunt een laminaatvloer goed met vloerverwarming combineren, maar je gaat wel rekening moeten houden met de dikte van het laminaat aangezien laminaat niet bepaald warmtedoorlatend is. Het is afgeraden om laminaat te combineren met vloerverkoeling aangezien er sprake zal zijn van condensatie.

Wat heb je nodig om laminaat te leggen?

Om een laminaatvloer te leggen heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig. Denk zo aan het laminaat zelf, een geschikte ondervloer, plinten en overgangsprofielen maar ook een decoupeer- en afkortzaag, een duimstok, een potlood en aanslagblokjes.

Waarom moet laminaat eerst acclimatiseren?

Laminaat moet eerst aan de omstandigheden in de ruimte waar de vloer gelegd wordt wennen, ook wel acclimatiseren genoemd. Het gaat om de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte, die een grote invloed uitoefenen op de kwaliteit en levensduur van een laminaatvloer.

Waaruit bestaat de voorbereiding van het legwerk?

Ga je zelf met het legwerk aan de slag, bereid je goed op het legwerk voor door het laminaat te laten acclimatiseren gedurende 48 uur en de ondergrond voor te bereiden door te zorgen dat de oppervlakte schoon, vlak en droog is. Gebruik klustape om de ondervloer aan te brengen en leg het laminaat door verschillende pakken te mixen met elkaar zodat tintverschillen niet op te merken zijn in de vloerbedekking.

Waarom kan je beter voor een expert kiezen?

Het inschakelen van een expert om je laminaatvloer te leggen is een verstandig idee aangezien je dan van professioneel advies en garantie op het legwerk verzekerd bent. Daarnaast wordt er gewerkt met hoogwaardig kwaliteit en bespaar je tijd aangezien experts op efficiënte wijze werken waardoor het laminaat sneller gelegd is.

Hoe vind je een betrouwbare expert?

Een betrouwbare expert vind je door eerst meerdere specialisten te vergelijken met elkaar voordat je een keuze maakt en door in je eigen omgeving rond te kijken. Daarnaast kan je online op zoek gaan naar reviews of beoordelingen over de expert, checken welke keurmerken aanwezig zijn, of de expert lid is van een relevante brancheorganisatie in de vloerenindustrie en vragen hoeveel garantie je krijgt op je laminaatvloer. Daarnaast kan je ook checken of de expert officieel bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staat en of er sprake is van een eigen professioneel ontworpen website.

Wanneer is de vloer beloopbaar?

Het leggen van een laminaatvloer neemt niet meer dan één dag in beslag en is in princiep direct beloopbaar. Houd wel rekening dat de vloer verder zal werken, waarbij het materiaal zal uitzetten en krimpen bij temperatuurswisselingen als je het laminaat niet eerst laat acclimatiseren aan de ruimte.

Wat is de beste manier om een laminaatvloer af te werken?

Een laminaatvloer kan je het best afwerken door het plaatsen van plinten boven de randen van het laminaat om de open ruimtes te dekken. Daarnaast zorg je op deze manier voor een strakke uitstraling in de ruimte.

Hoe onderhoud je laminaat vloerbedekking?

Een laminaatvloer is onderhoudsvriendelijk vanwege de beschermende toplaag, maar let goed op met scherpe voorwerpen en gemorste vloeistoffen die de vloer kunnen beschadigen. Beschadigd laminaat is niet gemakkelijk te herstellen. Je hoeft een laminaatvloer slechts met een dweil, stofzuiger of een doekje schoon te maken of stof, vuil en zand te verwijderen.

Hoe kan je vlekken verwijderen uit een laminaat vloer?

Zitten er vlekken op je vloer, dan kan je gebruik maken van schoonmiddelen om de vlekken te verwijderen. Schaf een laminaatreiniger aan en gebruik een dweil of een vochtig doekje met wat water om goed te poetsen.

Ben je van plan om te gaan investeren in nieuwe vloerbedekking en heb je voor laminaat gekozen? Dan kan je het beste even contact opnemen met een expert zodat je komt te weten wat de meest geschikte mogelijkheden zijn voor je eigen woning waardoor je een slim doordachte keuze kunt maken. Wil je een goede vergelijking maken tussen meerdere experts om zo veel mogelijk op de kosten van een laminaatvloer te besparen? Vraag dan eerst offertes op bij verschillende experts en leg ze naast elkaar zodat je kunt kiezen voor de deal die je het meest aanspreekt als het gaat om de kwaliteit en de prijs van het laminaat. Op deze manier ben je verzekerd van een enorme kostenbesparing en weet je zeker dat je jarenlang kunt genieten van een kwalitatief goede laminaatvloer.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.