De juiste vloerbedekking kiezen: hoe doe je dat?

Nieuwe vloerbedekking kiezen kan een lastige klus zijn, zeker als je geen idee hebt waar je zou moeten beginnen en de opties vrij uitgebreid zijn. Er zijn namelijk verschillende soorten vloerbedekkingen in alle mogelijke kleuren, patronen, stijlen en dergelijke, maar op welke manier kan je de juiste soort vloerbedekking kiezen en wat komt hier allemaal bij kijken? Ga door met lezen en je zult hier alles over lezen.

Kinderen en huisdieren

Heb je kinderen of huisdieren in huis, dan is het zeer belangrijk om een geschikte vloerbedekking te kiezen. Kinderen en huisdieren kunnen bepaalde soorten vloerbedekkingen namelijk snel beschadigen, maar de vloer kan in bepaalde gevallen ook glad zijn waardoor nare ongelukken kunnen gebeuren. Kies tevens liever niet voor tapijt aangezien huisdieren nare geurtjes achterlaten die niet gemakkelijk te verwijderen zijn uit de vloerbedekking. Het is verder essentieel om een vloerbedekking te kiezen die tegen een stootje kan aangezien kinderen vaak ruw spelen en spullen om laten vallen.

Het onderhoud

Let op het onderhoud van de vloerbedekking als je een keuze moet maken. Heb je voldoende tijd om de vloer dagelijks schoon te houden of ben je amper thuis en maak je het huis liever wekelijks schoon? Deze keuzes spelen een grote rol bij het bepalen van de soort vloerbedekking. Heb je geen tijd om regelmatig te stofzuigen, vermijd hout en tapijt maar kies liever voor laminaat, PVC of vinyl omdat deze vloersoorten waterafstotend en onderhoudsvriendelijk zijn. Ook als je last hebt van allergie of woont met iemand die allergisch is voor stof kan je beter voor een hygiënische vloersoort kiezen die vuilafstotend en gemakkelijk schoon te houden is.

Woonstijl en inrichting

Neem vooral je woonstijl en de inrichting van je huis in overweging als je een soort vloerbedekking gaat uitkiezen. Hierbij dien je vooral te kijken of je liever gaat voor een strakke en luxe uitstraling, een moderne en trendy look of liever kiest voor stoer en robuust. De één geeft voorkeur aan een opvallende kleur terwijl iemand anders liever voor neutraal en minimalistisch gaat. Je gaat voornamelijk moeten letten op zaken zoals de meubels, de muren, de gordijnen en de accessoires in je huis.

De grootte van de ruimte

Als je nieuwe vloerbedekking moet kiezen, dan ga je de grootte van de ruimte nader onder de loep moeten nemen zodat je een keuze kunt maken die past bij je huis. Door de juiste soort vloerbedekking uit te kiezen kan je een ruimte optisch vele malen groter laten lijken. Naast een ruimte vergroten kan je de ruimte ook heel wat lichter, breder, hoger of langer laten lijken. Het legproces van de soort vloerbedekking kan hier een grote rol bij spelen, aangezien de manier waarop de vloerbedekking geplaatst wordt bepalend is voor de eerste indruk van de ruimte. Kies je bijvoorbeeld voor hout als vloerbedekking dan zal de ruimte er juist kleiner uit gaan zien dan als je kiest voor PVC of laminaat.

Soort woning

Ook de soort woning waarin je woont heeft invloed op de soort vloerbedekking die je moet selecteren. Woon je in een appartement of een flat op een bovenverdieping en heb je onderburen, dan kan je beter voor een geluiddempende vloerbedekking kiezen zoals PVC of vinyl. Vermijd bijvoorbeeld houten vloeren aangezien deze vloersoorten de buren kunnen storen met loop- en praatgeluiden die vanuit je woning afkomstig zijn.

Het budget en het legproces

Heb je een ruim budget, dan ben je in principe geheel vrij om elke gewenste vloerbedekkingssoort uit te kiezen ongeacht de kosten die hierbij komen kijken. Ga na hoeveel geld je kwijt kunt aan vloerbededekking zodat je een geschikte keuze kunt maken. Bepaal tevens of je een specialist in gaat huren om de vloerbedekking te leggen of als je zelf aan de slag gaat met het legproces.

Niet op de kwaliteit besparen

Niemand wil te veel betalen voor nieuwe vloerbedekking, maar als je van plan bent om deze investering aan te gaan is het belangrijk om niet op de kwaliteit van je vloerbedekking te besparen. Vloerbedekking van goed materiaal mag best iets meer kosten, maar je weet dan ook zeker dat je vloerbedekking jarenlang mee gaat en mooi zal blijven.

Hulp nodig? Schakel een expert in

Weet je alsnog niet wat de beste keuze tussen de verschillende soorten vloerbedekkingen is voor je woning, dan is het verstandig om een expert in te schakelen zodat je van professioneel advies wordt voorzien over de meest geschikte soort vloerbedekking voor je huis. Een expert werkt op efficiënte wijze en is dan ook vrij snel klaar met het legproces waardoor je eerder kunt genieten van je nieuwe vloer én tijd bespaart. Daarnaast profiteer je van garantie op het legwerk en is de expert voorzien van voldoende ervaring en alle benodigde materialen en gereedschappen. Ga je een expert inschakelen, dan zijn de onderstaande zaken belangrijk:

  • Vraag hoeveel garantie je op het legwerk krijgt.
  • Check of er keurmerken aanwezig zijn.
  • Let op reviews en beoordelingen over de expert.
  • Kies een lokaal bedrijf uit je eigen regio.

Eerst vergelijken

De kosten voor het inschakelen van een expert kunnen flink oplopen afhankelijk van je keuzes. Wil je zo veel mogelijk besparen op de kosten? Maak dan eerst een vergelijking van meerdere betrouwbare experts zodat je een concreet beeld kunt krijgen van de mogelijkheden qua prijs maar vooral ook qua kwaliteit. Je wilt immers kiezen voor hoogwaardig kwaliteit. Vraag meerdere offertes aan, maak een vergelijking en kies de specialist uit die je het meest aanspreekt op basis van de kwaliteit en de prijs.

Overweeg je het leggen van een nieuwe vloer en weet je geen keuze te maken? Schakel dan het deskundig advies van een professioneel in. Zoals hierboven aangegeven is het slim om eerst meerdere offertes aan te vragen bij specialisten uit je eigen regio om dan een vergelijking te maken. Hierna kan je vervolgens kiezen voor de offerte met de beste prijs-kwaliteitsverhouding zodat je flink kunt besparen op de kosten van je nieuwe vloerbedekking.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.