Besparen op de kosten van vloerbedekking

Moet je overgaan tot het vervangen van je huidige vloerbedekking, dan kunnen de kosten flink oplopen afhankelijk van de keuzes die je maakt. De ene vloerbedekkingssoort kost namelijk veel meer dan de ander, wat het cruciaal maakt om na te gaan op welke wijze je de kosten van vloerbedekking kunt verlagen. Ga door met lezen als je wilt weten op welke manieren je allemaal kunt besparen op de kosten van vloerbedekking.

Kostenbepaling en prijsopbouw vloerbedekking

Hoeveel je gaat betalen voor je nieuwe vloerbedekking hangt niet alleen af van de soort vloerbedekking maar ook voornamelijk van de oppervlakte van de vloer. De kosten voor vloerbedekkingen starten bij gemiddeld €3 per vierkante meter voor stoffen vloerbedekkingen en lopen op tot €30 per vierkante meter voor duurzame en luxueuze vloerbedekkingssoorten. De prijs van vloerbedekkingen wordt aan de hand van bepaalde factoren opgebouwd. Je kunt uitgaan dat gemiddeld 45% van de prijs uitgaat naar het materiaal, 35% naar de arbeid, 10% gaat naar het afval en 10% is bestemd voor de kilometerkosten.

Eerst vergelijken

Kies niet zomaar de eerste de beste specialist of leverancier uit om je vloerbedekking te kopen. Dit geldt zowel als je zelf aan de slag wilt gaan met het legwerk als bij het inhuren van een expert om de vloerbedekking te leggen. Vergelijk meerdere opties zodat je een breed beeld hebt van alle mogelijkheden en een wel geïnformeerde keuze kunt maken. Je kunt kiezen voor de optie met de goedkoopste prijs waardoor je het meest op de kosten van nieuwe vloerbedekking kunt besparen.

Lokaal bedrijf inschakelen

Als je besloten hebt om een expert in te huren voor het legwerk, dan is het slim om een lokaal bedrijf uit te kiezen. Een lokaal bedrijf is de beste keuze aangezien je minder gaat betalen aan kilometerkosten. De kilometerkosten kunnen flink oplopen naarmate de specialist verder weg van je gevestigd is. Je betaalt gemiddeld €0,50 tot €1,00 per kilometer die de specialist moet rijden naar je toe, waardoor de kosten uiteindelijk flink op kunnen lopen als je kiest voor een landelijk bedrijf.

Zelf aan de slag gaan

Het inhuren van een expert kan vele voordleen met zich meebrengen, maar je kunt zeker 35% van de kosten besparen door zelf aan de slag te gaan met het legwerk. De arbeidskosten kunnen flink oplopen en worden voornamelijk bepaald door de soort vloerbedekking, de totale oppervlakte, de huidige staat van de ondergrond en de ervaring van de expert. Ga je zelf aan de slag, dan ben je wel goedkoper uit maar je gaat de materialen en gereedschappen zelf moeten aanschaffen. Daarnaast ga je volgens een stappenplan moeten werken.

Kwantumkorting

Vraag aan de buren en andere wijkgenoten of ze ook interesse hebben om een vloerlegger in te huren zodat jullie de specialist samen een grotere klus kunnen aanbieden. De specialist moet hierbij minder lang rijden en kan dan ook een voordeliger tarief aanbieden. De kosten worden vervolgens onderling verdeeld waardoor je vele malen goedkoper uit bent.

Onderhandelen over de kosten

Veel specialisten en leveranciers zijn bereid om te onderhandelen over de kosten als je hier om vraagt. Meestal ga je wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, maar in de meeste gevallen is het wel mogelijk om de kosten aanzienlijk omlaag te halen op deze manier.

Acties en aanbiedingen

Je kunt op zoek gaan naar acties en aanbiedingen op vloerbedekkingen. Dit geldt zowel voor acties en aanbiedingen die specialisten uitbrengen om je vloerbedekking voor je te leggen, maar ook acties en aanbiedingen op het materiaal zodat je voordeliger uit bent als je zelf aan de slag wilt gaan met het legwerk.

Voer het afval zelf af

Bij het leggen van nieuwe vloerbedekking is er sprake van afval. De oude vloerbedekking moet namelijk worden verwijderd en de ondervloer moet meestal nog geëgaliseerd worden. Dit zorgt voor flink wat afval, wat de specialist normaliter afvoert en extra kosten voor rekent. Je kunt deze kosten voorkomen door het afval zelf af te voeren zodat de specialist dit niet hoeft te doen.

Vraag een subsidie aan

Voor bepaalde soorten vloerbedekkingen kan je een subsidie aanvragen. Het gaat hierbij om duurzame vloerbedekkingssoorten, waardoor de kosten met zeker 20% verlaagd kunnen worden. Ga je daarnaast ook vloerverwarming aanleggen, dan kan je de ISDE subsidie aanvragen. Je gaat hierbij wel moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals het inhuren van een erkend bedrijf om de vloerbedekking te leggen.

De specialist een handje helpen

Bespaar flink op de kosten van de specialist door een handje te helpen met het legwerk. Denk hierbij ook aan het voorbereidend werk, zoals het egaliseren van de ondervloer of het schuren, reinigen en stofvrij maken van de oppervlakte. De specialist gaat minder uren maken waardoor de kosten per vierkante meter of per uur aanzienlijk omlaag zullen gaan. Je kunt eventueel aan de specialist vragen wat je zelf kunt doen om een handje te helpen zodat de specialist sneller klaar is. Een betrouwbare specialist kan je inhuren door te letten op de onderstaande zaken:

  • Vraag naar keurmerken of een lidmaatschap van een relevante brancheorganisatie in de vloerenindustrie.
  • Check hoeveel garantie je krijgt op de nieuwe vloerbedekking.
  • Zoek reviews of beoordelingen over de specialist van andere klanten die ervaring hebben met de diensten van de expert.
  • Vraag anderen om je heen of ze de expert kennen en een goede ervaring hebben met de dienstverlening.
  • Ga na of de expert ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.
  • Check of de specialist beschikt over een eigen website of sociaal media pagina’s.

Heb je plannen om nieuwe vloerbedekking te leggen en wil je daar een ervaren vakman voor inschakelen? Dan kan je beter kiezen voor het maken van een vergelijking voordat je een keuze maakt. Kies de meest betrouwbare specialisten uit de regio uit en vraag offertes op zodat je een wel geïnformeerde keuze kunt maken. Kies hierbij de specialist uit die de offerte heeft opgestuurd met de meest voordelige prijs-kwaliteitsverhouding zodat je verzekerd bent van een flinke besparen op de kosten.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.