Subsidie op duurzame tapijttegels

Niet alleen particulieren maar ook ondernemers kunnen tegenwoordig in Nederland een subsidie aanvragen bij het investeren in duurzame tapijttegels waardoor de investering interessanter wordt vanwege de flink verlaagde kosten. Ga door met lezen als je alles te weten wilt komen over de subsidie op duurzame tapijttegels en de verschillende zaken die hierbij van groot belang zijn.

Wat zijn duurzame tapijttegels?

Duurzame tapijttegels kunnen het best worden omschreven als tapijten stukken in de vorm van een vierkanten tegel die voor een groot deel bestaan uit gerecycled materiaal. Dergelijke tegelstukken zijn breed inzetbaar en kunnen worden toegepast in zowel particuliere woningen als bij commerciële ruimtes en kantoren. De mogelijkheden qua kleur en design zijn vrijwel eindeloos bij tapijttegels aangezien je je eigen unieke look en kleurencombinaties kunt creëren.

Verbeterd klimaat en meer comfort

Je kunt met tapijttegels zowel het woon- als het werkklimaat aanzienlijk verbeteren aangezien niet alleen het comfort zal stijgen, maar ook het geluid binnen het pand zal gedempt worden tot 34 dB waardoor irritante contactgeluiden de buren niet zullen storen. Daarnaast zal de productiviteit en het welzijn van de personen in het pand flink stijgen.

Waarom kiezen voor tapijttegels

Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom je zou moeten kiezen voor tapijttegels, zeker als ondernemer die een nieuwe vloer zoekt. Tapijttegels zijn niet alleen gemakkelijk zelf te leggen, te vervangen bij beschadigingen of te demonteren als je gaat verhuizen maar je profiteert met tapijttegels ook van een verbeterde akoestiek, er is geen sprake van een beschadigde ondergrond, er is geen ondertapijt nodig, weinig snijverlies en een isolerend vermogen. Daarnaast kan je met tapijttegels een warme en gezellige uitstraling creëren in elke kantoorruimte.

Duurzame tapijttegels en subsidie

Sinds 1 januari 2016 heb je weer de mogelijkheid om de MIA (Milieu Investerings Aftrek) regeling aan te vragen. Met deze subsidie kunnen ondernemers profiteren van allemaal aantrekkelijke belastingvoordelen bij het investeren in duurzame tapijttegels. Deze subsidie wordt uitgereikt door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is voornamelijk bedoeld voor ondernemers.

Het nut van de subsidie

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft per 2016 besloten op de subsidie weer beschikbaar te stellen voor ondernemers die gaan investeren in duurzame tapijttegels. Door een subsidie beschikbaar te stellen worden Nederlandse ondernemers namelijk gestimuleerd om meer te investeren in het verduurzamen van hun kantoor- of bedrijfspand. De kosten van de initiële investering om een tapijttegelvloer te leggen worden op deze manier flink verlaagd waardoor de investering vele malen aantrekkelijker wordt, zeker als je niet beschikt over een ruim budget. Je kunt namelijk ervan uitgaan dat je bij het kopen van duurzame tapijttegels ook een investering maakt in een verbeterd balans van het milieu.

Wat is de ‘Milieu Investerings Aftrek’

De MIA, oftewel de Milieu Investerings Aftrek, is een fiscale regeling die ondernemers aan kunnen vragen als ze investeren duurzame tapijttegels. De verschillende voordelen van de MIA regeling zijn als volgt:

  • De ondernemer mag een deel van de initiële investering aftrekken van de fiscale winst. Het gaat hierbij om het bedrag waarover de ondernemer anders 25% winstbelasting zou moeten betalen.
  • De ondernemer heeft in veel situaties de mogelijkheid om 75% van de initiële investering versneld of juist vertraagd af te schrijven. Dit levert een aantrekkelijk rentevoordeel maar ook een liquiditeitsvoordeel.

In geval van duurzame tapijttegels kan je op beide voordelen rekenen, wat dus betekent dat de kosten enorm omlaag zullen gaan als je profiteert van de regeling.

Voorwaarden van de Milieu Investerings Aftrek

Wil je als ondernemer de Milieu Investerings Aftrek aanvragen bij de aanschaf en plaatsing van duurzame tapijttegels, dan ga je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen waaronder:

  • De tapijttegels moeten voor minstens 50% bestaan uit gerecycled materiaal.
  • De tapijttegels moeten voorzien zijn van een Environmental Product Declaration (EPD). De EPD is een gestandaardiseerde levenscyclusanalyse die bepaalt wat voor invloed de tapijttegels op het milieu hebben.
  • De aanvraag voor de Milieu Investerings Aftrek dient binnen 3 maanden na betaling en plaatsing in te worden gediend.

De milieulijst

Staat een bepaald duurzaam product op de milieulijst, dan kan je ervan uitgaan dat je vanuit de overheid een subsidie kunt krijgen. Als het gaat om de Milieu Investerings Aftrek, dan gaat het om een totaal van bijna 270 codes die in aanmerking komen voor een subsidie. Tapijttegels is hier één van aangezien tapijttegel voor een groot deel gerecycled materiaal bevat.

EPD-certificaat

Ondernemers die de Milieu Investerings Aftrek willen aanvragen voor de investering in duurzame tapijttegels moeten aan kunnen tonen dat de tegels ook écht bestaan uit 50% gerecycled materiaal. Om dit te kunnen aantonen moet de ondernemer een EPD-certificaat aanvragen. Het gaat om een Environmental Product Declaration, een Europees gestandaardiseerde levenscyclusanalyse die gebruikt wordt voor het bepalen van de invloed van een bepaald product op het milieu.

De subsidieaanvraag

De aanvraag voor de MIA kan je als ondernemer in principe zelf regelen. Je hoeft slechts naar de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu te gaan om de subsidie aan te vragen in een aantal stappen. Wil je de aanvraag echter in handen laten van de specialist die de tapijttegelvloer voor je gaat plaatsen, dan bespaar je tijd en weet je zeker dat de aanvraag in goede handen zit. Een specialist heeft namelijk veel ervaring met het aanvragen van subsidies voor dergelijke duurzame producten en kan dan ook helpen met het invullen van bepaalde technische details die komen kijken bij de aanvraag.

Overweeg je als ondernemer om te investeren in duurzame tapijttegels en weet je niet wat de eerste stap is? Dan kan je het best even contact opnemen met een professioneel zodat je voorzien wordt van deskundig advies over de meest geschikte opties voor je bedrijf. De manier waarop je een goede en betrouwbare specialist kunt vinden is door in je eigen omgeving rond te kijken en offertes aan te vragen bij de beste specialisten. Zo kan je namelijk eerst een vergelijking maken waardoor je flink kunt besparen op de kosten en tevens zeker bent dat je hoogwaardig kwaliteit in huis haalt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.