Keurmerken en brancheorganisaties voor vloerbedekkingen

Kwalitatief goede vloerbedekking herken je niet zomaar, wat het dan ook slim maakt om een kijkje te nemen naar de verschillende keurmerken voor vloerbedekkingen en brancheorganisaties voor vloerleggers. Keurmerken en brancheorganisaties spelen namelijk een grote rol bij de kwaliteitsbepaling van een bepaald product en de manier waarop de klant naar het product kijkt. Wil je meer te weten komen over keurmerken en brancheorganisaties voor vloerbedekkingen? Ga dan direct door met lezen hieronder.

Wat zijn keurmerken

Een keurmerk is niets meer dan een hulpmiddel voor verschillende producten, waaronder ook voor vloerbedekkingen, zodat klanten bij het uitkiezen van een geschikte vloerbedekking een duurzame keuze kunnen maken. Keurmerken zijn namelijk gefocust op het bevorderen van het welzijn van mens, dier en milieu. Keurmerken moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo kan je bijvoorbeeld uitgaan dat een keurmerk verder gaat dan de wettelijke minimumeisen. Hierdoor kan een keurmerk worden gezien als een extra controle op de kwaliteit van de vloerbedekking. Daarnaast geeft een keurmerk duidelijk aan waar het voor staat en worden er met frequentie onaangekondigde controles uitgevoerd door geschoolde controleurs van een onafhankelijke partij.

Waarom kiezen voor vloerbedekking met keurmerken

De fabrikanten van de verschillende vloerbedekkingen die beschikken over een keurmerk worden regelmatig gecontroleerd op Nederlandse regelgeving waardoor je zeker weet dat de vloerbedekking aan bepaalde strenge eisen voldoet anders kan de fabrikant geen keurmerk krijgen. Klanten die op zoek zijn naar kwalitatief goede vloerbedekking en een keurmerk herkennen, kunnen dan uitgaan dat de vloerbedekking duurzaam, milieuvriendelijk, veilig, geluiddempend en dergelijke is. Wat het keurmerk precies aangeeft, hangt af van waar het keurmerk voor staat.

Extra controle

Fabrikanten en specialisten die vloerbedekkingen met keurmerken verkopen en leggen worden regelmatig gecontroleerd. Het gaat hierbij om onaangekondigde controles die te maken hebben met verschillende zaken omtrent de eisen van het keurmerk. Zo wordt gecheckt of er daadwerkelijk wordt gehanteerd volgens de voorwaarden. De vloerbedekkingen met keurmerken worden regelmatig getest en beoordeeld, waardoor de klant uiteindelijk een volledig getest product aanschaft. De onaangekondigde controles worden allemaal door een derde onafhankelijke partij georganiseerd.

Relevante keurmerken

Populaire keurmerken die in de vloerleggerwereld relevant zijn en waar je op gaat moeten letten zijn het Milieukeur keurmerk, het NSH keurmerk, het CE keurmerk en het FSC-keurmerk. Ook keurmerken zoals het Keurhout keurmerk, het ÖKO-tex keurmerk, het GUT keurmerk en het PIT keurmerk geven aan dat je een duurzame keuze maakt.

Wat zijn brancheverenigingen?

Brancheverenigingen kunnen het best worden omschreven als een bundeling van meerdere specialisten uit dezelfde branche, in dit geval gaat het om de vloerleggerbranche. Is de specialist lid van een bepaalde brancheorganisatie of branchevereniging, dan kan je in principe ook uitgaan dat je te maken hebt met een betrouwbare professioneel. Slechts erkende specialisten zijn namelijk aangesloten bij brancheorganisaties.

Waarom kiezen voor vloerleggers die lid zijn van een organisatie?

Je kunt uitgaan dat de vloerlegger die aangesloten is bij een relevante brancheorganisatie vele malen betrouwbaarder is dan als er geen sprake is van een lidmaatschap. Daarnaast kan de vloerlegger meer invloed uitoefenen als lid van een branchevereniging en wordt er individuele dienstverlening verzorgd. Klanten zien een brancheorganisatie vaak als een keurmerk en worden dan ook gestimuleerd om over te gaan tot aanschaf als er sprake van een lidmaatschap is. Door middel van een inschrijving bij een branchevereniging word je tevens voorzien van actuele informatie en kan je zowel op landelijk als lokaal niveau sterker staan.

Relevante brancheverenigingen

Er zijn een aantal brancheverenigingen in Nederland die we kunnen onderscheiden als het gaat om vloerenleggers. De meeste vloerenleggers zijn bij Verenging van Parketvloerenleggers bedrijven (VPVB) of bij Bouwend Nederland aangesloten.

Specialisten en fabrikanten zonder keurmerk

Beschikt een fabrikant of een specialist niet over keurmerken, dan hoeft dit lang niet te betekenen dat er minder goed kwaliteit geleverd wordt. Specialisten met en zonder keurmerken bieden vrijwel dezelfde kwaliteit, maar de specialist met keurmerken is meestal groter en beschikt vaak over een ruimer budget voor de aanschaf van een keurmerk. Veel kleine specialisten die freelancer zijn beschikken niet over een keurmerk maar kunnen wel een nieuwe vloerbedekking van hoogwaardig kwaliteit voor je leggen. Keurmerken kosten namelijk veel geld. Daarnaast kunnen de eisen van het keurmerk veel te hoog (of juist laag) liggen volgens bepaalde specialisten en fabrikanten of worden bepaalde keurmerken simpelweg als niet relevant beschouwd.

Let ook op de garantie

Naast de keurmerken voor vloerbedekkingen en de brancheorganisaties voor vloerenleggers is het ook slim om te letten op de garantiebepaling. Aan de hand van de garantie die je krijgt op de vloerbedekking die je aanschaft en op het legwerk van de specialist kan je namelijk ook bepalen of je te maken hebt met een specialist die betrouwbaar is en hoogwaardig kwaliteit levert. Hoe langer en beter de garantie geregeld is bij de specialist, des te meer vertrouwen je kunt steken in het bedrijf. Het is wel essentieel om eerst te vragen hoe lang de garantiebepaling precies geldig blijft en wat de exacte voorwaarden zijn van de garantie zodat je weet op welke wijze je gedekt bent.

Niet op kwaliteit besparen

Als je een kwalitatief goede vloer wilt leggen, dan ga je niet moeten besparen op de kwaliteit van je nieuwe vloerbedekking. Goede vloerbedekking die jarenlang meegaat en mooi blijft mag best iets meer kosten, maar dan weet je zeker dat je voor duurzaamheid en stevigheid gekozen hebt. Investeer dan ook altijd het liefst in vloerbedekking van hoogwaardig kwaliteit.

Als je van plan bent om binnenkort te gaan investeren in nieuwe vloerbedekking en je wilt zeker zijn van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, veiligheid en kwaliteit dan moet je kiezen voor vloerbedekking met relevante keurmerken in de vloerleggersbranche. Wil je de beste specialist vinden voor de legklus, dan kan je het best eerst in je eigen omgeving rondkijken en offertes aanvragen bij de specialisten die beschouwd worden als de besten. Je kunt met de ontvangen offertes vervolgens overgaan tot het maken van een duidelijke vergelijking zodat je zeker weet dat je de meest voordelige optie kiest maar ook gaat voor de beste kwaliteit.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.