Soorten

Wie een vloerbedekking wil kopen komt er achter dat er behoorlijk wat soorten verkrijgbaar zijn. Het is dan ook goed om te weten dat er voor elk budget wel een vloersoort te koop is. We informeerden voor je naar meerdere soorten vloeren, de prijzen en de specifieke producteigenschappen. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Vast tapijt

De meest bekende vloersoort is nog altijd het vaste tapijt. Dit materiaal dreigde even in de vergetelheid te raken toen er vloeren van andere materialen dan textiel op de markt kwamen, maar in een tijd waarin comfort belangrijker is dan ooit is het vaste tapijt weer helemaal terug van weggeweest. Vast tapijt is in meerdere uitvoeringen te koop. Zo kan je voor een slaapkamer kiezen voor de zachtheid en het comfort van een hoogpolig tapijt. Voor een woonkamer is het verstandiger om te kiezen voor een kortpolig of glad tapijt. Je kan kiezen op dit gebied voor meerdere sterktes.

  • Licht huishoudelijk gebruik. Dit tapijt kan je op de slaapkamer neerleggen. Het is redelijk gevoelig voor slijtage en daardoor vooral geschikt voor ruimten waar niet intensief wordt gelopen.
  • Normaal huishoudelijk gebruik. Dit tapijt is geschikt voor de woonkamer in een normale situatie. In huishoudens waar intensief wordt geleefd kan je wellicht beter kiezen voor de laatste soort.
  • Intensief huishoudelijk gebruik of projecttapijt. Dit tapijt is uitermate stevig. Het materiaal zal jarenlang meegaan en blijft mooi, ongeacht hoe vaak jouw kinderen er overheen rennen en springen. Dit tapijt is ook geschikt om met schoenen over te lopen.

Vinyl

Dit is gelijk de goedkoopste vloersoort. Vinyl is een materiaal wat je koopt voor ongeveer 5 a 7 jaar. Het is een materiaal wat je koopt aan de rol van 400 cm breed, of als tegels van ongeveer 40 bij 40 centimeter. Vinyl is een materiaal wat tussen de 2 en 4 millimeter dik is. Het is materiaal wat in veel gevallen aan de onderkant voorzien is van een foam laag. Die onderlaag zorgt ervoor dat het materiaal veert en een geluid reducerende werking heeft. Vinyl zal altijd een toplaag hebben die de fotoprint van het materiaal beschermt. De dikte van de toplaag van het vinyl is eveneens bepalend voor de prijs. Een dikkere toplaag zal zorgen voor een langere levensduur van het vinyl. Vinyl is er in varianten voor de kinderkamer en voor overige ruimten in je huis. Het is verkrijgbaar met een strakke gladde toplaag, maar ook met een toplaag waar een soort houtreliëf in zit. Deze vloer is het kostbaarste naar verhouding, maar het is niet van echt parket te onderscheiden.

Laminaat
Dit materiaal lijkt sprekend op een houten vloer. In werkelijkheid is het een vloer van samengeperst hout met karton met een fotoprint erop . Het laminaat wat in de handel verkrijgbaar is, is er in 2 soorten:

  • Verlijmd laminaat. Dit laminaat moet in delen aan elkaar worden verlijmd waarna je één complete harde vloer hebt. Je kan de delen naderhand niet meer van elkaar loshalen. Deze soort laminaat is naar verhouding het goedkoopste, al kan je het niet meenemen naar een ander huis naderhand.
  • Kliklaminaat bestaat uit lamellen die je met een kliksysteem aan elkaar bevestigt. Het materiaal is wat kostbaarder dan verlijmd laminaat. Daar staat tegenover dat het gemakkelijker te leggen is, en naderhand mee te nemen is naar een ander huis als dat zo ter sprake komt.

PVC vloer

De PVC vloer is de laatste in de rij hout look a likes. Het is een materiaal wat zich heel gemakkelijk laat leggen doordat het bestaat uit PVC strips van ongeveer 2 millimeter dik. Het materiaal is harder dan vinyl en heeft de goede eigenschappen van laminaat. Doordat de toplaag echter dikker is en het materiaal niet zal beschadigen wanneer je het op maat knipt is dit een vloer die tot wel 20 jaar mee kan gaan wanneer je het goed onderhoudt. Het wordt geleverd in een houtprint, maar met de industriële trend is het ook verkrijgbaar met andere trend prints zoals steen of metaal.

Parket

De meest geliefde vloer voor mensen die van natuurlijk materiaal houden is parket. Dit is een materiaal wat gemaakt is van hout. Je hebt de keuze uit meerdere soorten hout die ieder zo hun eigen producteigenschappen hebben. Er is eikenhout wat zal verweren door de jaren heen. De eikenhouten vloer krijgt op die manier een doorleefd effect. Een andere optie is de parketvloer van hardhout. Dit materiaal is minder slijtagegevoelig en behoudt door de jaren heen zijn oorspronkelijke uiterlijk. Parket moet eens per 5 jaar worden opgeschuurd en gelakt om in een goede conditie te blijven.

Wat voor type vloer koop je Levensduur bij benadering Prijs per vierkante meter
Vast tapijt Tussen 10 en 15 jaar Vanaf 15 euro
Vinyl Tussen 5 en 7 jaar Vanaf 7 euro
Laminaat Tussen 8 en 12 jaar Vanaf 7 euro
PVC vloer Tussen `5 en 20 jaar Vanaf 27 euro
Parket vloer Tussen 45 en 50 jaar Vanaf 28 euro

 

Betaal niet teveel voor vloerbedekking

Vloerbedekking koop je doorgaans in grote hoeveelheden dus het is belangrijk om de prijs in de gaten te houden. Dat doe je met onderstaande functie. Je ontvangt gelijk meerdere offertes in jouw mailbox om te vergelijken. Dat levert je direct een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.