Vinyl

Vinyl is een materiaal wat al sinds jaren ingeburgerd is als vloerbedekking in huizen. Het is een vloerbedekking die ooit werd geassocieerd met een modieus karakter, maar tegenwoordig staat het vooral bekend als een handig low budget materiaal. Er is echter een belangrijkere  reden waarom zoveel mensen kiezen voor een vloerbedekking van vinyl. Het is namelijk een vloerbedekking die heel gemakkelijk te onderhouden is. Aangezien we in een cultuur leven waarin weinig tijd is voor het schoonhouden van een vloer is een eenvoudig te onderhouden vloer een goede keuze. Een vloer van vinyl is dan ook de ultieme keuze voor mensen die wel andere dingen te doen hebben dan hun vloer schoonboenen.

Een betaalbare keuze

Vinyl is een vloerbedekking die zo geliefd is omdat het een betaalbare keuze is. Voor een paar tientjes kan je de vloer van een kamer voorzien van een stuk vinyl. Vinyl komt in een standaard breedte van 400 centimeter. De prijs die je ziet aangegeven in de winkel is er één per vierkante meter, dus daar moet je wel op bedacht zijn wanneer je de kosten van vinyl voor een kamer gaat berekenen.

Wat voor product wil je kopen Hoe is de prijs berekend/rol van hoe breed Prijs van tot
Vinyl met fantasieprint Per vierkante meter/rol 4 meter breed 8 tot 15 euro per vierkante meter
PVC vloer Per vierkante meter 25 tot 30 euro per vierkante meter
Marmoleum vloer Per vierkante meter 25 tot 30 euro per vierkante meter

 

Verschillende soorten vinyl vloeren

Vinyl vloeren zijn er in meerdere soorten. We hebben ze voor je op een rij gezet, samen met de bijbehorende producteigenschappen.

  • Vinyl standaard. Dit is een verende vinyl met een foam ondergrond. Het vinyl heeft een fantasieprint Dit vinyl moet worden aangelegd op een zwevende dekvloer om tot een ultiem schok dempend en contactgeluid reducerend resultaat te komen. Het vinyl is voorzien van een toplaag. Je hebt de keuze uit een glanzende of een matte toplaag. Dit is tevens de slijtlaag. Het voorkomt dat de fotoprint wordt aangetast bij normaal huishoudelijk gebruik. Het materiaal heeft een levensduur van ongeveer 7 a 8 jaar.
  • PVC vloer. Dit is een vloersoort die vaak wordt verward meteen vinyl vloer. Het is echter een heel ander materiaal. Een PVC vloer is gemaakt van stroken die je als laminaat aan elkaar legt op een ondervloer. Het PVC is zelfklevend waardoor het uiterst gemakkelijk te leggen is. Het materiaal heeft het uiterlijk van laminaat maar de producteigenschappen van vinyl. Het materiaal is steviger dan vinyl doordat het wat harder is. Deze vloer heeft een levensduur van ongeveer 15 a 20 jaar.
  • Marmoleum is een materiaal wat eveneens vaak word verward met vinyl. Marmoleum is echter gemaakt van wol met een transparante toplaag. Daardoor heb je een vloer die van een natuurlijk materiaal gemaakt is. Het is een materiaal wat een levensduur heeft die stukken langer is dan die van een vinyl vloer. De levensduur van marmoleum ligt tussen 25 en jaar.

Zaken die de prijs van een vinyl vloer bepalen

Hoeveel je betaalt voor een vinyl vloer bepaal je zelf aan de hand van een aantal factoren. Die hebben we voor je op een rij gezet.

  • Het type vinyl wat je koopt. Vinyl is er in heel veel uitvoeringen. Het is er ook in meerdere diktes. Je mag er vanuit gaan dat vinyl van een dunne kwaliteit een stuk goedkoper zal zijn dan vinyl van een dikkere kwaliteit. Dik vinyl zal zachter aanvoelen omdat er een foam onderlaag onder zit. Dunner vinyl zal steviger aanvoelen, en het heeft een extra ondervloer nodig om een goed verende werking te hebben.
  • De dikte van de toplaag. De toplaag van vinyl geeft de vloer zijn stevigheid. Je hoeft dan niet alleen te denken aan het behoud van het fotopatroon in de vloer. Ook de mate waarin het vinyl bestand is tegen lopen met hakken wordt bepaald door de dikte van de toplaag. Een dikkere toplaag staat voor een langere levensduur en voor wat kostbaarder laminaat.
  • De manier van aanbrengen. Vinyl is te koop op een rol maar vaak ook in de vorm van tegels. Voor een stuk op rol zal je naar verhouding wat minder kwijt zijn. Daar staat tegenover dat je doorgaans flink wat overhoudt. Vinyl wat je koopt in de vorm van tegels is beter op maat te kopen. Daarnaast zal het gemakkelijker te repareren zijn wanneer je ergens een hardnekkige beschadiging hebt. Je hoeft dan enkel de aangetaste tegel te vervangen.

De vloer die jij zoekt voor een nette prijs

Vinyl is een materiaal wat op zich al redelijk goedkoop is. Wanneer jij voor een ruimte vinyl wil gaan bestellen is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Zo zie je gelijk wie er voor jou een goede deal met een goede kwaliteit vinyl heeft. Met onderstaande button ontvang je meerdere offertes op maat.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.