Kosten zachte vloerbedekking

Zachte vloerbedekking is tegenwoordig nog steeds één van de meest populaire keuzes als je nieuwe vloerbedekking zoekt voor je woning of je kantoorpand. De prijs-kwaliteitsverhouding van zachte vloerbedekking kan als optimaal beschouwd worden, maar wat zijn de kosten van zachte vloerbedekking en wat komt hier allemaal bij kijken? Ga dan direct verder met lezen hieronder voor meer informatie.

Soorten zachte vloerbedekkingen

In Nederland wordt er steeds vaker gekozen voor het plaatsen van zachte vloerbedekking in huis. De meest populaire keuzes zijn tapijt of vasttapijt, maar je kunt ook denken aan andere zachte vloerbedekkingssoorten zoals kurk, vinyl en linoleum. Welke soort zachte vloerbedekking je gaat moeten kiezen voor je eigen ruimte hangt af van je eigen wensen, behoeften en je budget. Zachte vloerbedekking vind je niet alleen in particuliere woningen, maar ook in commerciële bedrijven, kantoren, scholen en dergelijke.

Waarom kiezen voor zachte vloerbedekking?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor zachte vloerbedekking voor de verschillende ruimtes in je woning of je kantoorpand. De meest populaire redenen om te kiezen voor zachte vloerbedekking zijn als volgt:

 • Je profiteert van een comfortabel gevoel aangezien zachte vloerbedekking lekker warm en zacht aanvoelt onder je voeten.
 • De contactgeluiden binnenshuis worden gedempt vanwege de geluiddempende werking van zachte vloerbedekking.
 • De prijs-kwaliteitsverhouding van zachte vloerbedekking ligt vele malen optimaler dan bij andere vloerbedekkingssoorten.
 • Zachte vloerbedekking is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen (kleur, design en patroon) waardoor je een geschikte vloerbedekkingssoort kunt vinden voor vrijwel elk interieur en woningstijl.
 • Met zachte vloerbedekking kan je uitgaan van weinig onderhoud aangezien het gaat om een onderhoudsarme vloerbedekkingssoort waarbij je slechts een stofzuiger of een dweil voor nodig hebt.
 • Je kunt zachte vloerbedekking gemakkelijk en snel (zelf) plaatsen op de meeste ondervloersoorten.

Opbouw van de prijs

De prijs van zachte vloerbedekking is opgebouwd uit meerdere componenten. Zo kan je ervan uitgaan dat gemiddeld 45% van de kosten uitgaat naar de materialen. Hierbij kan je denken aan de vloerbedekking zelf en de benodigdheden voor de plaatsing. Daarnaast is gemiddeld 35% bestemd voor de plaatsing, welke meestal door een specialist wordt gedaan. De overige 10% gaat uit naar de kosten voor het afval en de andere 10% gaat naar de kilometerkosten.

De kosten van zachte vloerbedekking

Hoeveel je gaat betalen voor het aanschaffen en de plaatsing van zachte vloerbedekking hangt af van meerdere factoren, maar je kunt uitgaan dat de kosten voornamelijk bepaald worden door de soort zachte vloerbedekking en de oppervlakte van de vloer. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje voor zachte vloerbedekking op basis van de vloerbedekkingssoort:

Soort zachte vloerbedekking Kosten
Vinyl €35 – €50 per vierkante meter
Linoleum €45 – €70 per vierkante meter
Tapijt €35 – €60 per vierkante meter
Kurk €40 – €75 per vierkante meter

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn meerdere zaken die de kosten van zachte vloerbedekking bepalen. Deze zaken heb je meestal zelf in de handen aangezien het gaat om keuzes die de kosten doen stijgen of verlagen. Het gaat om zaken zoals de soort vloerbedekking, de oppervlakte van de vloer, de huidige staat van de ondergrond, de complexiteit van de taak en de kosten van de specialist die je inhuurt als je daar voor kiest. Daarnaast zijn er verschillende extra opties waar je nog voor kunt kiezen zoals een speciale afwerking, welke de kosten ook omhoog doen gaan.

Vergeet het onderhoud niet

Nadat je zachte vloerbedekking geplaatst is, is het nog cruciaal om het onderhoud direct te regelen. Zeker bij zachte vloerbedekking is het slim om het onderhoud niet te vergeten aangezien een goede onderhoudsbeurt je vloerbedekking weer zo goed als nieuw laat uitzien. Daarnaast ben je van de nare geurtjes af en ziet je vloer er wee schoon en fris uit. Je kunt het onderhoud zelf uitvoeren, maar het is nog verstandiger om een specialist in te schakelen zodat je geen omkijken meer hebt naar het onderhoud en de kosten hiervan.

Besparen op de materiaalkosten

Ga je zelf aan de slag met het legwerk, dan hoef je geen arbeidskosten te betalen maar je gaat natuurlijk zelf de materialen moeten aanschaffen. Naarmate het aantal vierkante meters meer worden zullen ook de kosten van het materiaal dat je nodig hebt stijgen. Om de kosten van het materiaal zo laag mogelijk te houden kan je ervoor kiezen om:

 • Op zoek te gaan naar acties en aanbiedingen op zachte vloerbedekkingen.
 • Te onderhandelen over de prijs met de leverancier of de fabrikant.
 • Het materiaal in delen aan te schaffen.

Besparen op de arbeidskosten

Ga je de plaatsing van je zachte vloerbedekking overlaten in hangen van een specialist, dan kunnen de kosten flink oplopen het gaat om een grote vloer waarbij de specialist langer bezig zal zijn. Je kunt op de arbeidskosten van een specialist besparen op de onderstaande manieren:

 • Kies een goedkope specialist door een vergelijking te maken van meerdere opties en dan de meest voordelige deal te selecteren.
 • Vermijd landelijke specialisten aangezien de kilometerkosten veel hoger uit zullen vallen. Ga liever voor een lokaal bedrijf.
 • Probeer met de specialist te onderhandelen over de prijs door hier simpelweg om te vragen. Meestal is de specialist wel bereid dit te doen.
 • Zoek acties en aanbiedingen bij specialisten op de plaatsing van vloerbedekking zodat je een voordelige prijs betaalt.
 • Check of de buren ook nieuwe vloerbedekking willen plaatsen om kwantumkorting aan te vragen zodat de kosten van de specialist onderling verdeeld kunne worden.
 • Help de specialist een handje door zelf wat voorbereidend werk uit te voeren. Je kunt denken aan het voorbereiden van de ondergrond zoals het reinigen, schuren en droogmaken van de oppervlakte.

Is je keuze uiteindelijk gevallen op zachte vloerbedekking en wil je een expert inhuren voor de plaatsing? Zoals hierboven aangegeven kan je het best eerst goede specialisten vinden in je eigen buurt, offertes opvragen en dan een vergelijking maken zodat je een wel geïnformeerde keuze kunt maken tussen alle mogelijkheden. Kies de optie die de beste prijs-kwaliteitsgarantie biedt zodat je niet alleen bespaart op de kosten maar ook voor zachte vloerbedekking van hoogwaardig kwaliteit kiest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.