Tapijt als vloerbedekking

Tapijt is nog steeds een populaire vloerbedekkingssoort vanwege het warm en comfortabel gevoel onder je voeten, de zachte uitstraling en de isolerende werking. Wil je echter tapijt leggen, dan is het wel verstandig om een kijkje te nemen naar de belangrijke zaken die hierbij komen kijken. Ga door met lezen als je meer te weten wilt komen over tapijt als vloerbedekking en wat de mogelijkheden zijn.

Waarom kiezen voor tapijt?

Tapijt is een vloerbedekking die zeer geschikt is voor meerdere ruimtes in huis, afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt zal worden. Tapijt is niet alleen als vloerbedekking voor de woonkamer geschikt, maar ook voor in de slaapkamer, de kinderkamer, de studeerkamer of voor op de trap. Tapijt voelt namelijk warm en zacht aan, heeft een isolerend en geluiddempend effect, is comfortabel en brengt een goede akoestiek met zich mee. Houd wel rekening dat tapijt zeer gevoelig voor vlekken is en niet gemakkelijk schoon te houden is vergeleken met andere vloerbedekkingssoorten en dat de ondergrond het gewicht van het tapijt wel aan moet kunnen.

De mogelijkheden van tapijt

De mogelijkheden van tapijt zijn vrijwel eindeloos aangezien er meerdere materiaalsoorten, kleuren, kwaliteitsklassen en nog veel meer zijn waar je uit kunt kiezen. De mogelijkheden van tapijt zijn min of meer als volgt:

  • Materialen: Je kunt kiezen uit synthetisch tapijt, wollen tapijt, katoenen tapijt, tredfort tapijt, sisal tapijt en kokos tapijt.
  • Legmethode: Tapijt kan je op meerdere manieren leggen. Je kunt tapijt verlijmen, los leggen of spannen. Welke methode wordt gekozen hangt voornamelijk af van je eigen wensen en de situatie.
  • Kleur: Je kunt uit elke gewenste kleursoort kiezen door te kijken naar je woonstijl en je interieur.
  • Veiligheid: Door een antislip laag aan te brengen onder het tapijt voorkom je slimgevaar waardoor je tapijten vloer veiliger is.

Prijsopbouw tapijt

De prijs van tapijt wordt bepaald aan de hand van bepaalde factoren. Je gaat uit kunnen gaan van 45% die bestemd is voor de materialen en 35% die voor de arbeidskosten uitgaan. Daarnaast moet je rekening houden met 10% voor afval en 10% aan kilometerkosten. Door goed naar de prijsopbouw te kijken kan je nagaan op welke manieren je gaat kunnen besparen op de kosten.

De kosten van tapijt

Hoeveel je precies moet gaan betalen voor het kopen en leggen van tapijt hangt van meerdere zaken af. Deze zaken doen de totale prijs flink stijgen of juist omlaag gaan. Het gaat om zaken zoals de grootte van de ruimte, de ondervloer, de kwaliteit van het tapijt, het merk, de legmethode, de oppervlakte van de vloer en de legkosten per vierkante meter als je kiest voor het inhuren van een specialist. Laat je tapijt los leggen door een specialist, dan kan je rekenen op een gemiddeld tarief van €8 per vierkante meter.

Tapijt en vloerverwarming

Tapijt als vloerbedekking is wel geschikt in combinatie met vloerverwarming dankzij de isolerende en de geluiddempende werking van het materiaal, maar dit is slechts het geval bij tapijtsoorten die voldoende warmte doorlaten zoals geknoopt of geweven tapijt.

Tapijt fixeren

Wil je verzekerd zijn van een correcte plaatsing en vloerbedekking die jarenlang meegaat en goed blijft? Dan kan je beter kiezen om het tapijt te laten fixeren. Door middel van fixeren zal het tapijt vele malen mooier aansluiten en goed blijven liggen op zijn plaats waardoor zaken zoals rimpels voorkomen worden. Om je tapijt te fixeren betaal je een extra toeslag die kan lopen tussen de €2,75 tot €3,80 per vierkante meter afhankelijk van de exacte inhoud en complexiteit van de klus.

Een ondervloer is belangrijk

Om tapijt te leggen is het zeer belangrijk om een kijkje te nemen baar de ondergrond. Voor tapijt heb je namelijk een goede ondergrond nodig. Je maakt een slim besluit als je kiest voor ondertapijt, welke een dempende werking met zich meebrengt en een egale oppervlakte heeft.

Schakel hulp in

Weet je niet zeker welke tapijtsoort de beste optie is voor je huishouden of heb je geen idee in hoeverre je ondervloer wel geschikt is voor tapijt, dan is het slim om eerst hulp in te schakelen van een expert. Een expert voorziet je van professioneel advies zodat je wel overwogen keuzes kunt maken en een miskoop kunt voorkomen, van garantie op je nieuwe vloerbedekking en een efficiënte werkwijze waardoor je tapijt sneller gelegd is. Tevens weet je zeker dat een tapijtsoort van hoogwaardig materiaal in huis haalt die jarenlang goed en mooi zal blijven.

Besparen op de kosten van tapijt

De kosten van tapijt als vloerbedekking kunnen gauw oplopen afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Wil je op deze kosten besparen, dan kan je gebruik maken van deze onderstaande bespaartips zodat de kosten aanzienlijk worden verlaagd:

  • Maak eerst een vergelijking van alle mogelijke opties zodat je de goedkoopste deal kunt scoren.
  • Kies geen plaatselijk bedrijf maar ga voor lokaal als je op de kilometerkosten wilt besparen.
  • Zorg zelf voor het glad en egaal maken van de ondervloer zodat de specialist minder werk heeft en de kosten dan ook lager uit zullen vallen.
  • Ga na in hoeverre kwantumkorting mogelijk is door je buren of wijkgenoten te vragen of ze interesse hebben om ook een vloerlegger in te huren.
  • Ga op zoek naar acties en aanbiedingen voor tapijten vloerbedekkingen zodat je vele malen voordeliger uit bent.
  • Probeer te onderhandelen met de specialist over de legkosten zodat de prijs wordt verlaagd.

Ben je van plan om je huidige vloerbedekking te vernieuwen en heb je voor tapijt gekozen? Ga dan eerst contact opnemen met een specialist zodat je van deskundig advies en garantie verzekerd bent. De eerste stap is om op zoek te gaan in je eigen buurt naar de meest betrouwbare experts en offertes op te vragen. Met deze offertes kan je vervolgens een vergelijking maken door te kijken naar zaken zoals de kosten, de kwaliteit en de voorwaarden. Besparen op de kosten van je nieuwe vloerbedekking wordt op deze manier vele malen gemakkelijker en daarnaast weet je zeker dat je gekozen hebt voor hoogwaardig kwaliteit.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.