Garantie op vloerbedekking

Bij het investeren in nieuwe vloerbedekking dien je goed te letten op de garantiebepaling. Wil je immers verzekerd zijn van het inschakelen van een betrouwbare specialist die hoogwaardig kwaliteit levert, dan is de garantie van groot belang. Wil je meer weten over garantie op vloerbedekkingen en wat hier allemaal bij komt kijken? Ga dan door met lezen om meer te weten over de garantiebepaling op de verschillende soorten vloerbedekkingen.

Waarom krijg je garantie?

Ga je investeren in nieuwe vloerbedekking, dan behoor je garantie te krijgen op je nieuwe vloer. Er zijn verschillende redenen waarom je garantie krijgt op de vloerbedekking. Aan de hand van de garantie kan je namelijk nagaan in hoeverre de fabrikant of de specialist betrouwbaar is en garant staat voor de producten of de diensten die er geleverd wordt. Klanten worden sneller aangetrokken tot een bedrijf als de garantieperiode langer is, aangezien je dan ook gedurende een langere periode gedekt bent tegen onvoorziene omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan fabricagefouten of fouten die tijdens het legwerk van de vloerbedekking gemaakt zijn. Tevens biedt de garantie ook als het ware een vorm van bescherming tegen vroegtijdige slijtage van de vloerbedekking. Hoe beter de garantie van je nieuwe vloerbedekking geregeld is, des te slimmer je investering zal zijn.

Zaken die wel vallen onder de garantie

Garantie wordt niet zomaar gegeven. Er gelden namelijk allerlei voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld uitgaan dat garantie gegeven wordt op fabrieksfouten, kleurverschillen die exorbitant zijn en vloerbedekkingen die beschadigd zijn. Deze fouten dienen geconstateerd te zijn voordat de vloerbedekking gelegd is. Gaat het om een fabricagefout, dan moet je eerst spreken met de fabrikant van de vloerbedekking. Check altijd wat de garantievoorwaarden zijn voordat je aan de slag gaat met de investering zodat je niet komt te staan voor onvoorziene verassingen omtrent de garantiebepaling.

Zaken die niet onder de garantie vallen

Bepaalde zaken vallen niet onder de garantie over je nieuwe vloerbedekking. Je kunt bijvoorbeeld denken aan bollingen en spleten inde vloer, of als de klikverbindingen van de vloerbedekking loslaten als de vloer al reeds gelegd is zonder het inhuren van een erkend bedrijf. Ga je namelijk zelf aan de slag met het legwerk, dan krijg je geen garantie. Als klant ga je zelf de ondervloer moeten stabiliseren en egaliseren, maar krassen, butsen en andere beschadigingen of oneffenheden zullen niet vallen onder de garantie. Ook schade vanwege stenen, scherpe hakken of andere scherpe voorwerpen vallen niet onder de garantie. Dit geldt overigens ook als je zelf geen periodiek onderhoud aan de vloerbedekking pleegt of de vloer op correcte wijze gebruikt. Verder kan je nog uitgaan dat de garantie niet geldt voor het bollen of het krommen van de vloerbedekking.

Tips beschadigingen voorkomen

Voorkom dat je vloerbedekking beschadigd raakt zodat je niet op de garantie hoeft te vallen mocht er iets verkeerd gaan in de toekomst. Plaats zware meubels van viltjes of viltlappen of te voorkomen dat de vloer krast bij het verplaatsen. Plaats een vloerkleed bij de ingehangen van je woning en gebruik dagelijks of om de twee dagen een stofzuiger om de vloer schoon te houden.

Hoeveel garantie is gebruikelijk?

Hoeveel garantie je krijgt op je nieuwe vloerbedekking hangt af van meerdere factoren, maar je kunt uitgaan dat de garantie flink varieert afhankelijk van welke specialist je inhuurt of bij welke fabrikant je de vloerbedekking koopt. In de meeste gevallen krijg je 5 jaar garantie op veel vloerbedekkingssoorten waaronder tapijt, PVC, laminaat en vinyl. Bij grotere bedrijven kan je vaak zelfs meer dan 5 jaar garantie krijgen op je vloerbedekking en het legwerk. Mocht er na het legwerk sprake zijn van onvoorziene fouten, dan ben je goed gedekt met een garantie van minstens 5 jaar.

De levensduur van de vloerbedekking

De gemiddelde levensduur van vloerbedekking hangt af van verschillende zaken. Je gaat moeten kijken naar de kwaliteit van de vloerbedekking, de soort vloerbedekking, maar ook naar het onderhoud en de mate waarop wordt gelopen over de vloer. Gemiddeld gaat vloerbedekking in Nederland 8 tot 10 jaar mee, al kunnen de meeste vloerbedekkingssoorten veel langer meegaan. Hoe langer de vloer meegaat, des te meer garantie je kunt verwachten op de vloerbedekking.

De specialist of fabrikant

Hoeveel garantie je krijgt op de aanschaf en het legwerk van je nieuwe vloerbedekking kan ook bepaald worden aan de hand van de specialist die je inschakelt of de fabrikant waar je de vloerbekleding koopt. Een fabrikant of specialist mag namelijk zelf bepalen hoe lang je garantie krijgt op de vloerbedekking, als er maar rekening gehouden wordt met de wettelijke norm. Al geven de meeste vloerleggers en fabrikanten van vloerbedekkingen standaard minstens 5 jaar garantie op de vloer en het legwerk, bij grotere en betrouwbare specialisten en fabrikanten kan je meestal zelfs meer dan 5 jaar garantie verwachten waardoor je veel langer gedekt bent.

Tips betrouwbare specialist inschakelen

Als je gekozen hebt voor het inschakelen van een specialist, dan ga je naast de garantiebepaling over de vloerbedekking ook moeten letten op bepaalde zaken als je zeker wilt weten dat de specialist te vertrouwen is. Het gaat om de onderstaande punten:

  • Kijk welke keurmerken en aanwezig zijn.
  • Check of de specialist bij een brancheorganisatie is aangesloten.
  • Ga op zoek naar beoordelingen of reviews over de expert.
  • Ga na of de specialist lokaal gevestigd is.
  • Check of de expert bij de KvK ingeschreven staat.
  • Ga na of er sprake is van een officiële website.
  • Vraag bekenden of ze ervaring hebben met de desbetreffende expert.

Overweeg je het aanschaffen en leggen van nieuw vloerbedekking voor je woning maar heb je geen idee wat de eerste stap is? Dan kan je beter een expert spreken om professioneel advies te krijgen over de beste mogelijkheden. Wil je een betrouwbare expert vinden, vergelijk dan eerst offertes door meerdere goede experts uit je eigen buurt te vragen om een prijsopgaaf. Door een offerte te maken weet je zeker dat je voor vloerbedekking van hoogwaardig kwaliteit kiest, maar ook dat je enorm bespaart op de kosten van een nieuwe vloer.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.