Laminaat op vloerbedekking leggen

Wil je binnenkort een laminaatvloer leggen maar moet je de huidige vloerbedekking nog verwijderen? Het kan namelijk verleidelijk zijn om de vloerbedekking zo te laten liggen en het laminaat hier overheen te leggen, maar in hoeverre is het mogelijk om laminaat te leggen over vloerbedekking en wat komt hier allemaal bij kijken? Ga verder met lezen om er alles over te weten.

Waarom kiezen voor laminaat?

Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom je voor laminaat zou moeten kiezen. Laminaat heft een voordelige prijs-kwaliteitsverhouding aangezien de kosten vrij laag uitvallen. Daarnaast is een laminaatvloer krasbestendig, vochtbestendig en vrij gemakkelijk zelf te leggen. Een vloer van laminaat is tevens prima te gebruiken in combinatie met vloerverwarming.

Laminaat over vloerbedekking: kan dit?

Vloerbedekking kan wel lijken op een geschikte ondervloer om laminaat te leggen, maar dit is helaas niet het geval. Wil je laminaat leggen en heb je vloerbedekking, dan ga je deze bedekking eerst moeten verwijderen voor je het laminaat aanbrengt. Wil je van een prachtig en langdurig eindresultaat genieten, investeer dan in een stabiliserende ondervloer.

Waarom liever niet direct plaatsen over de vloerbedekking

Plaats laminaat nooit direct over de huidige vloerbedekking. Vloerbedekking heeft namelijk te veel veerkracht waardoor je het laminaat gemakkelijk stuk loopt mocht je toch aan de slag gaan met het legwerk. De reden hiervoor is omdat laminaat een verende ondergrond heeft, waar vuil, stof en schimmel achter kunnen blijven na jarenlang gebruik. Je sluit de vloerbedekking namelijk luchtdicht af, waardoor de bacteriën zich kunnen verspreiden. Dit zorgt niet alleen voor een onhygiënische situatie maar ook voor een nare stank. Het maakt hierbij niet uit wat voor soort tapijt je hebt aangezien je bij zowel hoogpolige als laagpolige tapijtsoorten hier rekening mee moeten houden.

Het belang van een ondervloer

Kies altijd voor een stevige ondervloer als je laminaat gaat leggen. Een ondervloer is noodzakelijk aangezien het laminaat op deze wijze veel beter beschermd blijft. Daarnaast brengt een ondervloer stabiliteit met zich mee en kan je uitgaan van een isolerende werking als het gaat om vocht en temperatuur. Een ondervloer is verder nog handig om te zorgen voor een egale oppervlakte zodat het laminaat gemakkelijker te leggen is en je kunt er zeker van zijn dat je de buren niet stoort met de geluiden vanuit je woning aangezien de ondervloer een geluiddempende werking heeft.

Kosten vloerbedekking laten verwijderen

Om de vloerbedekking te verwijderen voordat je het laminaat kunt leggen dien je eerst een specialist in te schakelen. Zo weet je immers zeker dat het werk op correcte manier uitgevoerd wordt en profiteer je van garantie op je nieuwe vloer. Hoeveel de kosten precies bedragen om vloerbedekking te verwijderen hangt voornamelijk af van wat voor soort vloerbedekking je wilt laten verwijderen, de oppervlakte van de vloer en de huidige staat van de situatie. Hieronder tref je een beknopt schema van de gemiddelde kosten die komen kijken bij het verwijderen van vloerbedekking aan de hand van de bevestigingswijze.

Vloerbedekking verwijderen Kosten
Losliggende vloerbedekking €1 – €4 per m2
Vastgelijmde vloerbedekking €4 – €12 per m2
Lijmresten verwijderen €4 per m2

Het alternatief

Het is niet slim om laminaat direct te leggen op vloerbedekking, zeker niet als het gaat om vloerbedekkingssoorten als tapijt, tapijttegels of een bestaande laminaatvloer. Je kunt laminaat het beste leggen op een andere ondergrond die wel geschikt is de directe plaatsing van laminaat. Denk aan opties zoals kunststof, PVC, linoleum of vinyl. Het allerbelangrijkste hierbij is dat de oppervlakte van de ondergrond stofvrij, schoon en droog is. Als je niet zeker weet welke keuze het beste is voor je huidige vloer, schakel dan een ervaren en betrouwbare expert in om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt omtrent je nieuwe vloer.

Laminaat onderhouden

Nadat het laminaat op correcte wijze is gelegd, dien je meteen aan het onderhoud te denken van je nieuwe vloer. Gelukkig is laminaat vrij onderhoudsvriendelijk en hoef je niet te veel tijd, aandacht en geld te besteden om de vloer schoon te houden. Het is slechts noodzakelijk om een laminaatvloer regelmatig te stofzuiger of te dweilen met een klein beetje water. Pas echter op dat je niet te veel water gebruikt om te voorkomen dat het laminaat gaat uitzetten. Maak daarnaast geen gebruik van chemische reinigingsmiddelen maar schaf geschikte schoonmaakproducten voor je laminaatvloer om te voorkomen dat de vloer beschadigd raakt. Plaats ten slotte goede deurmatten bij alle ingangen van je woning om binnenkomend stof, zand en steentjes te vermijden.

Besparen op de kosten

De kosten voor het leggen of verwijderen van vloerbedekking kunnen al gauw oplopen afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Wil je ervoor zorgen dat de kosten zo laag mogelijk blijven, dan tref je hieronder een aantal bespaartips die handig kunnen zijn:

  • Maak eerst een vergelijking van meerdere mogelijkheden om de goedkoopste deal te scoren.
  • Kies niet voor plaatselijke experts, maar voor lokale bedrijven als je op de voorrijkosten wilt besparen.
  • Onderhandel met de expert over de tarieven om zo goedkoop mogelijk uit te zijn.
  • Check in hoeverre de buren of andere wijkgenoten open staan voor kwantumkorting.
  • Voer het legwerk en het verwijderwerk zelf uit om geheel op de arbeidskosten te besparen of help de specialist een handje waardoor de kosten zullen verlagen.
  • Voer het afval zelf af waardoor de expert minder tijd bezig is aan je vloer.
  • Ga op zoek naar acties of aanbiedingen zodat je minder betaalt voor je nieuwe vloer.

Overweeg je het leggen van een nieuwe vloer en heb je gekozen voor laminaat? Verwijder de huidige vloerbedekking eerst voordat je aan de slag gaat met het leggen van het laminaat. Schakel het liefst een expert in om de vloerbedekking te verwijderen door in je eigen buurt te checken welke experts betrouwbaar en goed zijn. Vraag offertes op, maak een vergelijking en selecteer welke expert het beste past bij je wensen, je behoeften en je budget. Zo kies je voor hoogwaardig kwaliteit maar ben je ook verzekerd van een flinke kostenbesparing.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.