Tapijttegels vloerbedekking: de voordelen en de nadelen

Veel commerciële bedrijven, kantoren maar ook steeds meer particulieren kiezen steeds vaker voor het leggen van een tapijttegelvloer. Tapijttegels zijn populair om meerdere redenen, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de minpunten van deze vloerbedekkingssoort. Ga verder met lezen als je wilt weten wat de verschillende voordelen en nadelen zijn die komen kijken bij het bedekken van de vloer met tapijttegels.

Voordeel 1: Ruim aanbod aan mogelijkheden

Je kunt kiezen uit een ruim aanbod aan verschillende soorten tapijttegels in alle kleuren, soorten, maten en designs. Tapijttegels zijn namelijk modulair opgebouwd, waardoor je verschillende kleuren en designs kunt combineren met elkaar om zo zones, kamers en looppaden aan te duiden of voor decoratieve doeleinden om zo prachtige patronen te creëren. Zo kan je een tapijttegelvloer maken die geheel uniek is en precies past bij je stijl en interieur.

Voordeel 2: Tapijttegels kan je in delen leggen

Je hoeft tapijttegels niet in één keer te leggen, wat zeer praktisch is als je niet beschikt over een ruim budget. Daarnaast hoef je niet lang te wachten voor de ruimte weer gebruikt kan worden aangezien je slechts een deel van de vloer laat leggen. Op moment dat je weer tijd of geld hebt kan je overgaan tot het bekleden van de rest van de vloer met meer tapijttegels van dezelfde kleur en design.

Voordeel 3: Tapijttegels zijn gemakkelijk te vervangen

Je hebt de mogelijkheid om delen van je tapijttegelvloer gemakkelijk te vervangen als de vloer deels beschadigd is. Dit is voornamelijk handig als het gaat om een tapijttegelvloer in een commerciële ruimte die intensief belopen wordt. Er hoeft slechts een nieuwe tapijttegel geplaatst te worden waardoor je niet heel de vloer moet gaan behandelen. Ook als je na enige tijd van plan bent om te kiezen voor een nieuw design, dan kan je de tapijttegels gemakkelijk vervangen met een nieuw ontwerp zonder heel de vloer te moeten vervangen.

Voordeel 4: Tapijttegels kan je prima met vloerverwarming combineren

Je kunt tapijttegels uitstekend combineren met vloerverwarming aangezien de meeste soorten tapijttegels een vrij laag warmtedoorlaatweerstand heeft. Hierdoor zal de warmte snel en gelijkmatig verdeeld worden over heel de vloer. Tapijttegels zijn verder antistatisch en zorgen ervoor dat je geen last meer hebt van koude blote voeten op de vloer.

Voordeel 5: Goede warmtegeleiding en isolatiewaarde

Tapijttegels zijn warmtegeleidend en kunnen de warmte dan ook optimaal vasthouden dankzij de vele vezels waar het materiaal uit bestaat. Deze vezels hebben een isolerende werking en voorkomen dat de warmte verloren gaat. Daarnaast brengt dit meer comfort met zich mee en zal de maandelijkse energierekening flink omlaag gaan omdat er minder gestookt hoeft te worden om de ruimte aangenaam warm te houden.

Voordeel 6: De geluiddempende werking

Tapijttegels brengen een geluiddempende werking met zich mee, wat de ruimte stiller en aangenamer maakt. Hierdoor krijgt je woning of kantoorpand een ontspannende sfeer en stoor je de buren niet met de geluiden binnen. Een tapijttegelvloer is dan ook voornamelijk handig als je woont in een tussenwoning of op een bovenverdieping. Dankzij de verbeterde akoestiek van tapijttegels hebben de buren geen last meer van de contactgeluiden in je pand.

Voordeel 7: De basisvloer wordt niet beschadigd

Aangezien er geen sprake is van verlijming, zal de ondervloer onbeschadigd blijven. Moet je de tapijttegels weer verwijderen, dan zal de basisvloer niet beschadigen en hoef je ze simpelweg op te pakken en mee te nemen zonder dat je lijmresten moet verwijderen.

Voordeel 8: Recyclebaar en gemakkelijk mee te nemen

Tapijttegels hoef je niet op de basisvloer te verlijmen, wat betekent dat je tapijttegels gemakkelijk mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Dit maakt tapijttegels recyclebaar, je kunt dankzij het handig formaat van elke tegel heel je vloerbedekking meenemen en elders leggen.

Voordeel 9: Geschikt voor gebruik van zwenkwielen

Wordt de tapijttegelvloer gelegd in een kantoorpand, dan heb je hier een extra voordeel bij. Tapijttegels zijn namelijk zeer geschikt voor het intensief gebruik van zwenkwielen, de wielen die je vindt onder bureaustoelen, intern transportmateriaal en bepaalde meubelstukken. Dit is dan ook de reden dat je tapijttegels vindt in veel grote commerciële ruimtes, kantoren, scholen en vergaderzalen. Ook als je zwenkwielen thuis hebt zijn tapijttegels zeer geschikt.

Voordeel 10: Veilig en goedkoop

Tapijttegels zijn veilig aangezien ze een schokdempend effect met zich meebrengen. Daarnaast is de oppervlakte van tapijttegels niet glad, waardoor uitglijden niet gemakkelijk zal gebeuren. Tapijttegels zijn doorgaans vele malen goedkoper dan andere soorten vloerbedekkingen.

Nadeel 1: Meer onderhoud nodig

Tapijttegels vergen over het algemeen meer onderhoud dan andere soorten vloerbedekking dat zich op de tapijttegels ophoopt. Tapijttegels worden hierdoor sneller vuil, voornamelijk door binnenkomend zand, steentjes of vuil. Vuil op de tapijttegels blijft duidelijk zichtbaar als je de tapijttegels niet regelmatig onderhoudt. Ook als je allergisch bent of er personen in huis wonen die gevoelig zijn voor allergieën kan je beter niet voor tapijttegels kiezen.

Nadeel 2: Het gaat om arbeidsintensief werk

Het leggen van tapijttegels is een arbeidsintensieve klus die veel tijd en aandacht vergt. De tapijttegels moeten namelijk goed aansluiten op elkaar, wat nauwkeurigheid en geduld met zich meebrengt. Het is dan ook verstandig om een deskundige in te huren om de tapijttegels op correcte wijze te leggen.

Een tapijttegelvloer leggen hoeft niet moeilijk te zijn, maar als je voor tapijttegels hebt gekozen dan is het slim om eerst de diensten van een expert in te schakelen zodat je zeker weet dat je de juiste keuzes maakt. Een expert kan je namelijk deskundig advies geven over de beste opties voor je vloer en geeft daarnaast garantie op het legwerk. Wil je de beste expert inschakelen voor de klus? Ga dan eerst in je eigen buurt op zoek, vraag meerdere offertes aan en maak een vergelijking met deze gegevens zodat je een beter beeld hebt van alle opties. Kies vervolgens uit het rijtje de expert uit met de offerte die de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft zodat je zeker bent van een interessante besparing op de kosten van je nieuwe tapijttegelvloer.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.