Voor- en de nadelen van vloerbedekking in de slaapkamer

De meeste personen besteden dagelijks een aantal uur in de slaapkamer, wat het belangrijk maakt om rekening te houden dat de slaapkamervloer comfortabel moet zijn. Overweeg je het leggen van vloerbedekking, dan moet je wel eerst een overweging maken tussen de voor- en de nadelen die hierbij komen kijken. Ga verder met lezen als je meer wilt weten over de verschillende voordelen en nadelen van vloerbedekking in de slaapkamer.

Een slaapkamervloer: wat zijn de eigenschappen?

Een slaapkamervloer moet voldoen aan verschillende eigenschappen aangezien de vloer in deze ruimte dagelijks belopen wordt. Een goede slaapkamervloer moet stil zijn en dus beschikken over een geluiddempende werking zodat de buren niet gestoord worden door geluiden in je pand. Daarnaast moet een goede slaapkamervloer onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en comfortabel zijn als je met je blote voeten op de vloer wilt lopen. Een slaapkamervloer moet ten slotte een ontspannende uitstraling met zich meebrengen zodat je tot rust kunt komen in je slaapkamer.

Soorten vloerbedekkingen voor slaapkamer

Ga je nieuwe vloerbedekking leggen in de slaapkamer, dan heb je verschillende keuzes. De meest populaire opties voor geschikte slaapkamervloeren zij PVC, tapijt, laminaat en vinyl. Andere soorten die ook steeds vaker gekozen worden, zijn hout, kurk, rubber, bamboe, polyester, keramische tegels, nylon, wil, gesneden pool of polypropyleen pool.

Voordeel 1: Vloerbedekking is comfortabel

De vloer in de slaapkamer zal met vloerbedekking vele malen zachter en warmer aanvoelen onder de voeten. De meeste personen lopen namelijk blootvoets op de slaapkamervloer, wat vloerverwarming zeer belangrijk maakt in de slaapkamerruimte.

Voordeel 2: De kosten liggen niet hoog

De kosten voor het leggen van nieuwe vloerbedekking in de slaapkamer is niet bepaald hoog. Je kunt verwachten dat de kosten al vanaf gemiddeld €3 per vierkante meter starten voor stoffen vloerbedekkingen en oplopen tot wel €30 per vierkante meter voor de luxueuzere modellen. Ook voor het legwerk hoef je niet zo veel te betalen aangezien het om vrij simpel werk gaat. Daarnaast kan je uitgaan van verschillende bespaarmethodes waardoor de kosten flink omlaag zullen gaan.

Voordeel 3: De uitstraling

Vloerbedekking in de slaapkamer brengt een luxe en chique uitstraling met zich mee. Zo kan je een unieke look creëren voor je slaapkamerruimte door zelf rekening te houden met de gordijnen, de accessoires en je meubels. Door middel van vloerbedekking kan je ook een landelijke, een moderne, een klassieke, een stoere of robuuste uitstraling creëren in je slaapkamer.

Voordeel 4: De veiligheid

Vloerbedekking is veilig, zeker voor de kinderslaapkamervloer. De vloer voelt namelijk zacht aan, wat handig is als je kleine kinderen hebt die zich gemakkelijk kunnen bezeren aan een keiharde vloer in de slaapkamer.

Voordeel 5: De isolerende en geluiddempende werking

Vloerbedekking geleidt warmte zeer goed, waardoor je uit kunt gaan van een aangename isolerende werking als je vloerbedekking legt op de slaapkamervloer. Daarnaast ben je ook van een geluiddempende werking verzekerd. Vloerbedekking zorgt er namelijk voor dat de geluiden van binnen niet gemakkelijk te horen zijn bij de buren of de omringende gebouwen. Woon je in een tussenwoning of op een bovenverdieping, dan is vloerbedekking leggen in de slaapkamer een slim idee.

Voordeel 6: De ruimte

Door middel van vloerbedekking in de slaapkamer kan je de ruimte optisch kleiner of juist vele malen groter laten lijken. Hierbij wordt voornamelijk gelet op de soort vloerbedekking die je hebt uitgekozen en de legwijze van de vloerbedekking, maar door hier rekening mee te houden kan je ervoor zorgen dat de ruimte er geheel anders uit gaat zien dan je gewend bent. Naast groter of kleiner, kan je hetzelfde effect ook bereiken om de ruimte langer of breder te laten lijken.

Nadeel 1: Je moet de slaapkamer regelmatig onderhouden

Een slaapkamervloer dient dagelijks schoon te zijn. Ga je voor vloerbedekking, dan ga je de slaapkamervloer ook wel regelmatig schoon moeten maken. Het maakt hierbij in principe niet uit wat voor soort vloerbedekking je uitkiest, alle vloerbedekkingssoorten vergen een bepaalde mate van onderhoud als het om de slaapkamerruimte gaat.

Nadeel 2: Vlekken zijn moeilijk te verwijderen

Zitten er vlekken op je vloerbedekking in de slaapkamer, dan zijn deze in de meeste gevallen moeilijk te verwijderen. Je kunt het met verschillende middeltjes zoals witte azijn, bakpoeder en dergelijke huismiddelen proberen, maar bij hardnekkige vlekken kan je het best investeren in een geschikt reinigingsmiddel of in het inhuren van een specialist om de vlekken voor je te verwijderen. Maak nooit gebruik van chemische reinigingsmiddelen zonder eerst te lezen op de verpakking of zonder het advies in te winnen van een ervaren deskundige anders kan je de vloerbedekking nóg meer beschadigen.

Nadeel 3: Vloerbedekking is minder hygiënisch

Vloerbedekking is minder hygiënisch vergeleken met andere vloeren aangezien stof en ander soort vuil zich gemakkelijk aan de oppervlakte van de vloer hecht en zich gaat nestelen en ophopen in het materiaal. Dit maakt vloerbedekking niet altijd geschikt voor in de slaapkamer, zeker als je last van allergieën hebt. Het is in dit geval dan ook cruciaal om de vloer dagelijks te stofzuigen en schoon te houden.

Nadeel 4: Vloerbedekking is niet recyclebaar

Vloerbedekking is niet recyclebaar aangezien je bij het verhuizen naar een nieuw adres de vloer meestal niet mee kunt nemen. Dit maakt vloerbedekking niet bepaald duurzaam. Vloerbedekking kan je slechts meenemen naar een nieuw adres als er gebruik wordt gemaakt van een ‘kliksysteem’ waarbij je de vloerbedekking zo in en uit elkaar kunt klikken.

Als je van plan bent om vloerbedekking te leggen in de slaapkamerruimte, dan kan je dit beter niet zelf doen als je niet over de juiste ervaring, kennis, tijd en gereedschappen beschikt. Een expert voorziet je tevens van professioneel advies en garantie op je nieuwe vloer, maar het is wel slim om eerst een vergelijking te maken tussen meerdere experts zodat je keuze wel geïnformeerd is. Ga in je eigen regio op zoek naar de beste specialisten, vraag offertes op en vergelijk tot je een keuze gemaakt hebt. Zo bespaar je flink op de kosten van nieuwe vloerbedekking in de slaapkamer.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.