Vloerbedekking op de trap: kies voor tapijt

Is je huidige trap toe aan een renovatie en overweeg je om de trap met tapijt te bekleden? Dit is een interessante mogelijkheid aangezien tapijt comfortabel en warm aanvoelt, maar je gaat wel met allerlei zaken rekening moeten houden. Je kunt direct doorgaan met lezen als je meer te weten wilt komen over het bekleden van de trap met tapijt en de zaken die hier allemaal bij komen kijken.

De voordelen van tapijt op de trap

Het bekleden van je trap met tapijt geeft extra loopcomfort, werkt isolerend, geluiddempend, antislip en dus ook veilig en verkrijgbaar in verschillende soorten en modellen. Daarnaast kan tapijt goed op de onder verdieping of de bovenverdieping aansluiten en betaal je niet de hoofdprijs voor tapijt. Houd wel rekening dat tapijt sneller slijt dan andere soorten vloerbedekkingen en dat je vaker gaat moeten stofzuigen om de trap schoon en mooi te houden.

Prijsopbouw

De prijs van het bekleden van de trap met tapijt is opgebouwd uit een aantal specifieke factoren, waaronder 35% materiaalkosten en 45% arbeidskosten. Verder gaat 10% uit naar de kosten voor het afval en kan je uitgaan van 5% aan kilometerkosten.

Kosten trap bekleden met tapijt

De kosten voor het bekleden van tapijt kunnen oplopen afhankelijk van de keuzes die je maakt, maar ook van de soort trap en de huidige staat van de trapbekleding. Je kunt uitgaan dat je minimaal €300 en maximaal €950 kwijt gaat zijn aan het bekleden van een trap met tapijt. Moet de oude bekleding verwijderd worden, dan gaat dit je een extra €300 tot €500 kosten.

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn verschillende zaken die de kosten van het bekleden van je trap met tapijt bepalen. Je kunt hierbij denken aan de soort trap, het aantal treden en draaien in de trap, de soort tapijt, de huidige staat van de trap en de kosten van het legwerk. Daarnaast zijn er nog een aantal extra mogelijkheden die de kosten flink doen stijgen zoals het plaatsen van een trapleuning, een balustrade, trapwangen of trapverlichting.

Zelf aan de slag gaan

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan met het legwerk, dan ga je rekening moeten houden dat je de juiste materialen en benodigdheden in huis moet halen en dat het van groot belang is om te werken volgens een stappenplan. Daarnaast moet je kwalitatief goed tapijt kopen die slijtvast is anders ga je de bekleding vaker moeten vervangen. Dit brengt extra kosten met zich mee die je liever wilt voorkomen. Daarnaast ga je over de kleur van het tapijt moeten nadenken aangezien vlekken niet gemakkelijk uit tapijt te verwijderen zijn. Moet je de huidige bekleding verwijderen en is er sprake van resten lijm, zorg er dan voor dat je deze resten allemaal goed weghaalt om te voorkomen dat het legproces verstoord wordt.

Benodigdheden en werkwijze

Maak je gebruik van tapijt voor het bekleden van de trap, dan zijn er een aantal spullen nodig zoals de materialen en het gereedschap. Bij materialen kan je denken aan het tapijt, de vloerlijm, tape, plinten, overgang profielen en afsluitprofielen. Je gaat ook een snijmes, een rolmaat, een duimstok en een meetlint nodig hebben.

Stappenplan zelf tapijt leggen op de trap

Ga je zelf aan de slag met het legwerk, dan ga je moeten werken volgens een stappenplan zodat je zeker weet dat je niets vergeet. Hieronder tref je een handig stappenplan die je kunt gebruiken:

Stap 1: De trap inmeten zodat je kunt nagaan hoeveel tapijt je in huis moet halen. Vergeet vooral niet om van boven naar beneden te meten en om de langste maat van alle treden op te schrijven. Ook de stootborden en de trapneuzen moet je goed opmeten om te voorkomen dat je tapijt tekort komt tijdens het legwerk.

Stap 2: Snijd het ondertapijt zodat deze om de trapneus loopt. Zorg bij het uitsnijden van de vormen dat je rekening met een marge van 2 centimeter houdt aan alle kanten.

Stap 3: Niet of lijm het ondertapijt vast door bovenaan te beginnen.

Stap 4: Snijd het tapijt op maat en begin met het aanbrengen van het tapijt op de trap door middel van lijm.

Stap 5: Gebruik een hamer om de randen goed vast te kloppen en werk de overgang van de trap naar de overloop netjes af met plinten.

Stap 6: Verwijder rafels, draadjes of andere oneffenheden zodat je trap er geheel netjes uitziet.

Stap 7: Laat de bekleding minimaal 24 uur drogen voordat je op de trap gaat lopen.

Een expert inhuren

Ben je niet zo handig, beschik je niet over de juiste gereedschappen of heb je niet voldoende tijd? Dan kan je het beste kiezen voor het inhuren van een expert. Een expert kan je daarnaast van correct legwerk verzekeren, van garantie op de bekleding en van efficiënt werk waardoor jij aanzienlijk veel tijd bespaart. Als je een expert gaat inhuren dan is het wel belangrijk om de onderstaande zaken in acht te nemen:

  • Schakel een lokale expert in. Landelijke experts zijn namelijk vele malen duurder als je de kilometerkosten erbij optelt.
  • Vergelijk eerst offertes en maak dan pas een keuze uit de verschillende experts. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en kan je voor de offerte met de beste prijs-kwaliteitsverhouding kiezen.
  • Let op de relevante keurmerken of een lidmaatschap bij een branchevereniging.

Overweeg je het bekleden van je trap met tapijt en weet je niet wat hierbij de eerste stap is? Als je van correct legwerk en garantie op de bekleding verzekerd wilt zijn, schakel dan een expert in. Vind de beste experts in je eigen omgeving door rond te kijken en offertes op te vragen. Gebruik deze offertes vervolgens om een vergelijking te maken tussen meerdere experts waardoor het gemakkelijker wordt om een keuze te maken. Je kunt zo immers kiezen voor de offerte met de beste prijs en de hoogste kwaliteit waardoor je flink op de kosten kunt besparen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.