Tapijt verwijderen doe je zo!

Het verwijderen van tapijt hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel cruciaal om te weten waar je zou moeten beginnen, wat je nodig hebt en wat de stappen zijn die je gaat moeten nemen om het tapijt op de correcte manier te verwijderen. Ga verder met lezen als je wilt weten waarom je tapijt zou moeten verwijderen, wat het gaat kosten en wat de belangrijke zaken zijn die bij het verwijderen van tapijt komen kijken.

Tapijt verwijderen bij aankoop nieuw huis

Heb je onlangs een nieuw huis gekocht en wil je een ander soort vloerbedekking leggen? Dan ga je de huidige vloerbedekking eerst moeten verwijderen. In bepaalde zaken wordt het verwijderen van de vloerbedekking zelfs als deel gezien van de onderhandeling van de verkoop. Het huis moet namelijk kaal opgeleverd worden zodat de nieuwe huiseigenaar zelf een nieuwe vloer kan leggen.

Vloerbedekking verwijderen bij verlaten huurwoning

Woon je momenteel in een huurwoning en ga je binnenkort verhuizen naar een nieuw adres? Dan is het verplicht om de woning in de meeste situaties schoon en kaal op te leveren, wat inhoudt dat de huidige vloerbedekking schoon en in goede staat moet zijn anders moet de vloerbedekking eerst geheel verwijderd worden voordat je het huurhuis verlaat. Ook hier kunnen afspraken gemaakt worden over de vloer met de nieuwe huurder.

Vloerbedekking in bestaand of nieuw huis renoveren

Ben je uitgekeken op je huidige vloerbedekking of verkeert de vloerbedekking in slechte staat, dan kan je de vloerbedekking verwijderen om zo de bekleding te vervangen waardoor je vloer er jarenlang weer zo goed als nieuw uit zal zien. De vloer renoveren in een bestaand huis kan ook vanwege allergieën of als de huidige inrichting volledig aangepast wordt.

De kosten van het verwijderwerk

De kosten voor het verwijderen van tapijt zijn vrij laag en worden bepaald door te kijken naar de manier waarop het tapijt bevestigd is, de complexiteit van de klus en naar het aantal vierkante meters. Je kunt uitgaan van het onderstaand kostenplaatje als je wilt weten wat de gemiddelde kosten zijn voor het verwijderwerk van tapijt:

Tapijt verwijderen klus Kosten
Losliggende vloerbedekking verwijderen €1 – €4 per vierkante meter
Vastgelijmde vloerbedekking verwijderen €4 – €12 per vierkante meter
Lijmresten verwijderen vloerbedekking €4 per vierkante meter

De benodigdheden

Om tapijt te verwijderen ga je een aantal zaken in huis moeten halen. Denk zo aan een afbijtmiddel, een stanleymes en een schroevendraaier. Je hebt ook sponsjes, een emmer lauwwarm water, een plamuurmes of een verfkrabber en een klauwhamer nodig. Daarnaast kan je gebruik maken van speciaal gereedschap zoals een tapijt trekker of een tapijt stripper, een speciale vloerlijmverwijderaar of Cola. Vergeet overigens niet om een mondkapje om te doen en om handschoenen en een beschermende bril te gebruiken tijdens het verwijderen van de vloerbedekking.

Kort stappenplan tapijt verwijderen

Het verwijderen van tapijt hoeft geen moeilijke klus te zijn, maar het is wel essentieel om volgens een stappenplan te werken om te voorkomen dat je belangrijke zaken vergeet. Hieronder tref je een kort en handig stappenplan om zelf je tapijt te verwijderen:

 1. Snij de vloerbedekking in smalle stroken.
 2. Verwijder de stroken één voor één.
 3. Gebruik afbijtmiddel om de lijmresten te verzachten.
 4. Verwijder de lijmresten van de grond.
 5. Schuur de ondervloer goed op.
 6. Maak de ondergrond glad door gaten op te vullen.

Lijmresten verwijderen

Op welke manier je lijmresten kunt verwijderen hangt af van de soort lijm die er is gebruik. We kennen namelijk twee soorten tapijtlijm, namelijk witte en bruine lijm. Witte tapijtlijm kan je gemakkelijk en snel verwijderen met warm water en een schuurspons of schuurpapier. In bepaalde gevallen wordt ook het gebruik van Cola aangeraden. Bruine lijm kan je verwijderen door middel van een lijmverwijderaar of afbijtmiddel in combinatie met een plamuurmes of een verfkrabber.

Oude vloerbedekking toch laten liggen

Het kan verleidelijk zijn om de huidige vloerbedekking te laten liggen, zeker als er sprake is van hardnekkig vastgelijmd tapijt die niet los wil komen. Dit kan in principe lijken op een slim idee, maar het wordt sterk afgeraden om oude vloerbedekking te laten liggen aangezien je bij het leggen van nieuwe vloerbedekking schade aan je nieuwe vloer kunt richten.

Toch een expert inschakelen?

Je maakt een slim besluit als je toch een expert inschakelt voor het verwijderen van het tapijt. Een expert beschikt namelijk over zowel de juiste ervaring en kennis als je correcte gereedschappen, machines en materialen voor het verwijderwerk. De expert kan dan ook efficiënter werken waardoor de vloer sneller gereed is en je tijd en moeite bespaart. Daarnaast weet een echte expert op welke manier alle lijmresten goed verwijderd moeten worden zodat de ondervloer geheel glad blijft.

Besparen op de kosten

Al kost het verwijderen van tapijt niet veel geld, dan nog kan je de kosten laag houden door gebruik te maken van de onderstaande bespaartips:

 • Kies de expert niet zomaar uit, maar maak eerst een vergelijking zodat je voor de voordeligste optie kunt kiezen.
 • Ga niet voor een landelijke expert, maar kies voor lokaal zodat je op de kilometerkosten kunt besparen.
 • Ga na of je met de expert kunt onderhandelen over de prijs.
 • Ga op zoek naar acties en aanbiedingen op het verwijderwerk.
 • Ga voor kwantumkorting door met de buren of andere wijkgenoten samen te werken.
 • Ga zelf aan de slag met het verwijderen van het tapijt en bespaar op de arbeidskosten, of help de expert een handje door wat voorbereidend werk uit te voeren.

Tapijten vloerbedekking verwijder je niet zomaar, maar je gaat met alle bovenstaande zaken rekening moeten houden. Wil je echter van correct werk verzekerd zijn, garantie op de werkzaamheden, deskundig advies en efficiëntie? Dan kan je beter voor een expert kiezen. Vind een expert in je eigen omgeving door meerdere offertes met elkaar te vergelijken op basis van de prijs en de kwaliteit. Op deze manier kan je checken welke specialisten de beste prijs-kwaliteitsverhouding hanteren en kiezen voor de grootste besparing op de kosten van het verwijderen van tapijt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.