Valkuilen bij het kiezen van geschikte vloerbedekking

Vloerbedekking kiezen lijkt een gemakkelijke taak maar je gaat rekening moeten houden met zaken zoals je budget, het onderhoud, de comfort en nog veel meer. Zo weet je immers zeker dat je geen verkeerde keuzes maakt. Ga verder met lezen als je te weten wilt komen wat de 11 meest voorkomende valkuilen zijn bij het kiezen van geschikte vloerbedekking.

 1. Te snel beslissen

Het uitkiezen van geschikte vloerbedekking is niet iets wat je zomaar moet doen. Een vloer wil je immers jarenlang kunnen gebruiken en daarnaast moet de vloerbedekking in je smaak vallen zodat je geen spijt krijgt van je keuze na enige tijd als je een overhaastige beslissing maakt. Overweeg dus alle voor- en nadelen van elk vloerbedekkingssoort voordat je een definitieve keuze maakt.

 1. Geen opties vergelijken

Maak altijd eerst een vergelijking tussen verschillende opties zodat je een breed beeld van alle mogelijkheden hebt. Dit geldt niet slechts voor het vergelijken van de vloerbedekkingen als je zelf aan de slag wilt gaan met het legwerk, maar ook het vergelijken van specialisten als je het legwerk gaat uitbesteden. Door een vergelijking te maken kan je immers kiezen voor de offerte met de beste prijs-kwaliteitsgarantie.

 1. Geen rekening houden met de luchtvochtigheid

Je gaat rekening moeten houden met de luchtvochtigheid als je een vloerbedekkingssoort aan het uitkiezen bent. Niet elke vloerbedekking kan namelijk goed tegen vocht en kan dan gaan beschadigen, verkleuren, opbollen, kromtrekken of zelfs schimmelen. Zoek je vloerbekleding voor een vochtige ruimte zoals de badkamer of het toilet, kies dan een vloer die waterafstotend is.

 1. Geen rekening houden met je woonstijl en interieur

Houd altijd ook rekening met je woonstijl aangezien je vloerbedekking goed moet passen bij het interieur van je woning. Je wilt immers dat je vloer netjes bij je andere meubels en accessoires combineert, wat het belangrijk maakt om goed te kijken welke vloer het beste past bij het geheel.

 1. Geen rekening houden met het onderhoud, kinderen en huisdieren

Je gaat ook met het onderhoud rekening moeten houden. De ene vloerbedekkingssoort vergt namelijk meer tijd, geld en energie aan onderhoud dan de ander. Kies dan ook voor een onderhoudsvriendelijke vloerbedekkingssoort als je minder tijd aan het onderhoud wilt besteden. Heb je verder kinderen die ruw spelen en rondrennen op de vloer met speelgoed of huisdieren die met scherpe nagels op de vloer lopen, dan dien je een krasvaste, duurzame en veilige vloer te gaan.

 1. Een budget opstellen

Vergeet niet om een budget op te stellen zodat je van tevoren een duidelijk beeld hebt van hoeveel geld je kwijt kunt aan het bekleden van je vloer. De kosten voor vloerbedekking kunnen oplopen afhankelijk van welk materiaal je kiest en de oppervlakte, waardoor je beter eerst kunt nagaan wat je minimaal en maximaal kunt missen.

 1. Besparen op de kwaliteit

Vloerbedekking van hoogwaardig kwaliteit mag best iets meer kosten. Een voordelige prijs voor je nieuwe vloerbedekking is altijd mooi meegenomen, maar ga nooit op de kwaliteit van je nieuwe vloer besparen. De vloerbedekking gaat immers jarenlang mee moeten gaan en mooi moeten blijven. Investeer je in vloerbedekking van minder goed kwaliteit, dan hebben we het al gauw over duurkoop aangezien de vloer na enige tijd meer geld zal kosten aan onderhoud, reparaties of vervanging.

 1. Geen expert inschakelen

Ben je een handige doe-het-zelver dan kan je zelf met het legwerk aan de slag, maar de slimste keuze is het inschakelen van een expert. Een expert beschikt niet alleen over de juiste ervaring, maar heeft ook de correcte gereedschappen en maakt gebruik van hoogwaardig materiaal. Daarnaast ben je verzekerd van correct legwerk, garantie op de vloerbedekking en een flinke tijdsbesparing aangezien experts op efficiënte wijze te werk gaan en de vloer dan ook sneller afgerond kan zijn.

 1. De expert niet checken op betrouwbaarheid

Als je een expert in gaat huren, dan dien je dit niet zomaar te doen. Iedereen kan zich namelijk een expert noemen, wat het belangrijk maakt om de expert op betrouwbaarheid te checken door:

 • Ga na hoe de garantieregeling in elkaar zit.
 • Check of de expert ingeschreven staat bij de KvK.
 • Vraag de specialist of er keurmerken zijn.
 • Kijk of de expert bij een branchevereniging is aangesloten.
 • Let op de professionaliteit van de website van de expert.
 • Zoek reviews of beoordelingen over de expert.
 1. Een landelijke expert inhuren

Kies nooit voor een landelijke expert anders ga je je blauw betalen aan kilometerkosten. De kilometerkosten worden namelijk bepaald aan de hand van de afstand die de expert moet rijden om de vloerbedekking te leggen en loopt op naarmate je verder weg woont. De tarieven bij een landelijke expert lijken wel aantrekkelijker te zijn, maar als je de kilometerkosten daar uiteindelijk bij optelt kom je vele malen duurder uit.

 1. Het onderhoud niet regelen

Zorg er altijd voor dat je het onderhoud van je nieuwe vloerbedekking van tevoren regelt. Het kan verleidelijk zijn om dit niet te doen aangezien je net geld uit hebt gegeven aan het legwerk, maar door een onderhoudscontract met een specialist af te sluiten heb je verder geen omkijken meer naar het onderhoud van je vloer en de kosten die hierbij komen kijken. Je betaalt een maandelijks laag bedrag waarbij de specialist periodiek langskomt om je vloerbedekking te onderhouden. Hierdoor bespaar je flink op de kosten van het onderhoud als je dit op langer termijn berekent.

Nieuwe vloerbedekking kopen is een gemakkelijke klus als je maar met de bovenstaande valkuilen rekening houdt en een specialist inhuurt. Zo weet je zeker dat je investeert in goed kwaliteit en duurzaamheid. Wil je de beste specialist inhuren voor het legwerk? Zoek dan eerst in je eigen omgeving welke specialisten betrouwbaar zijn, vraag offertes op bij deze specialisten en maak vervolgens een vergelijking met deze gegevens. Aan de hand van de vergelijking kan je nu kiezen welke expert de offerte uit heeft gebracht met de prijs-kwaliteitsverhouding die het beste past bij je wensen, je behoeften en je budget.

 

Plaats een bericht

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.