Soorten vloerbedekkingen

Is je huidige vloer toe aan vervanging en moet je op zoek gaan naar nieuwe vloerbedekking? Dan zijn de keuzes vrijwel eindeloos aangezien je kunt kiezen uit meerdere soorten vloerbedekkingen. Als je doorgaat met lezen kom je te weten welke soorten vloerbedekkingen het meest populair zijn en wat de kenmerken zijn van elke vloerbedekkingssoort.

De uitstraling van de vloer

Op moment dat je nieuwe vloerbedekking moet uitkiezen is het belangrijk om te letten op de uitstraling van de vloer zodat je zeker weet dat de vloerbedekking past bij je huidige woonstijl en interieur. Bepaalde vloerbedekkingssoorten hebben een warme, natuurlijke en gezellige uitstraling terwijl andere soorten vloerbedekkingen juist een strakke, stoere en robuuste look hebben.

Natuurlijk versus kunststof

Er is een groot verschil tussen een natuurlijke en een kunststof vloerbedekking aangezien de uitstraling heel anders zal zijn. Een natuurlijke vloerbedekking zal meer warmte, rust en gezelligheid brengen in je woning, terwijl een kunststof vloerbedekking gemakkelijker schoon te houden is en een moderne en luxueuze look met zich meebrengt.

Let op de ruimte van de vloer

Check de ruimte eerst goed voordat je een geschikte soort vloerbedekking uitkiest. Een vloer in een vochtige ruimte zoals de badkamer of het toilet dient vochtbestendig en hygiënisch te zijn. Je kunt dan ook beter niet voor hout kiezen als vloerbedekking, maar voor in de keuken kan je beter gaan voor epoxy of beton vanwege de onderhoudsvriendelijkheid. Wil je nieuwe vloerbedekking leggen in de slaapkamer, kies dan niet voor een koude en harde vloer maar ga eerder voor laminaat, tapijt of parket.

Harde versus zachte vloerbedekking

Je kunt een soort vloerbedekking kiezen op basis van de hardheid of zachtheid van de vloer. Voorbeelden van harde vloerbedekkingssoorten zijn keramische en natuurstenen tegels, cementtegels, betontegels, laminaat, parket, kurk, bamboe, epoxy, gepolierd beton en steentapijt. Gaat het om zachte vloerbedekkingssoorten, dan kan je denken aan vinyl, linoleum, vast en los tapijt, tapijttegels, pvc en leder.

Vloer renoveren

Mocht je van plan zijn om je vloer te gaan renoveren en wil je een geschikte soort vloerbedekking uitkiezen dan gaat je keuze van een aantal zaken af moeten hangen. Zo dien je voornamelijk te kijken naar de huidige staat van de ondergrond, de overgebleven vloerdikte, de dikte van de vloerisolatie en het gewenste eindresultaat.

Tapijt

Tapijt is de meest bekende soort vloerbedekking en voelt warm, zacht en comfortabel aan met een gezellige uitstraling. Daarnaast is tapijt veelzijdig, gemakkelijk te leggen en niet bepaald goedkoop. Een vloer van tapijt is tevens geluiddempend en verkrijgbaar in meerdere kleuren en materialen, maar je gaat wel vaker schoon moeten maken om stof en allergische reacties te voorkomen. Daarnaast is tapijt minder duurzaam dan anders soorten vloerbedekkingen.

Vinyl

Vinyl is de goedkoopste soort vloerbedekking, die flexibel en geluiddempend is. Daarnaast zijn de mogelijkheden bij vinyl zeer uitgebreid, is vinyl slijtvast en gemakkelijk te onderhouden. Helaas is de levensduur van vinyl niet bepaald lang tenzij je regelmatig zorgt voor een grote onderhoudsbeurt en een beschermende toplaag aanbrengt.

Parket

Kies je voor parket als vloerbedekking, dan kan je van een sfeervolle en natuurlijke uitstraling uitgaan. Daarnaast gaat het om een dakbedekking van hoogwaardig materiaal waardoor de kosten ook hoger uit zullen vallen. Parket gaat tevens jarenlang mee, is gemakkelijk te renoveren, voelt warm aan en heft een hoge isolatiewaarde. Een parketvloer is wel krasgevoelig, vergt veel onderhoud, is niet geschikt voor vloerverwarming, verkleurt snel en is niet goed bestand tegen temperatuurschommelingen en vocht.

Laminaat

Laminaat is niet alleen voordelig maar ook onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk te leggen, vlekbestendig, krasbestendig, slijtvast en daarnaast beschikt laminaat over een lange levensduur. Je gaat wel rekening moeten houden dat laminaat hard en koud aanvoelt, niet geluiddempend is, er niet even natuurlijk als echt hout uitziet en dat laminaat snel kan beschadigen.

PVC

PVC is een populaire soort vloerbedekking waarbij je kunt kiezen uit klik PVC, dat gemakkelijk zelf te leggen, demonteren en vervangen is en verlijmd PVC. Verlijmd PVC dien je door een expert te laten leggen en is niet mee te nemen naar een ander adres. PVC is daarnaast onderhoudsvriendelijk, flexibel, gaat jarenlang mee en is in verschillende kleuren en designs verkrijgbaar.

Parket

Parket is een vloerbedekkingssoort met een natuurlijke uitstraling gemaakt van hout. De keuzes van parket zijn vrijwel eindeloos, parket gaat lang mee en de vloer is gemakkelijk schoon te houden maar onthoud wel dat parket niet slijtvast is en regelmatig onderhoud nodig heeft om er zo lang mogelijk netjes uit te blijven zien.

Tegels

Tegels zie je meestal terug in ruimtes zoals de badkamer, het toilet of de keuken aangezien ze onderhoudsvriendelijk en hygiënisch zijn maar ook omdat ze een vochtafstotende werking hebben. Tegels zijn vrij goedkoop, veelzijdig, krasbestendig, sterk en prima met vloerverwarming te combineren. Een tegelvloer is wel luidruchtig, voelt hard en koud aan en kan glad zijn.

Kurk

Kurk is een vloerbedekkingssoort van hoogwaardig kwaliteit waarbij je van een onderhoudsarme, krasbestendige, sterke, waterafstotende, duurzame en sfeervolle vloer uit kunt gaan. Houd wel rekening dat kurk snel kan verkleuren, dat je de ondergrond eerst gaat moeten egaliseren en dat de vloer snel kan beschadigen of deuken.

Andere vloersoorten

Naast de bovengenoemde soorten vloerbedekkingen kennen we nog veel andere soorten waaronder linoleum, beton, sisal, en keramisch parket.

Overweeg je het leggen van een nieuwe vloer en kan je niet kiezen tussen de verschillende soorten vloerbedekkingen? Dan is het slim om een expert in te schakelen die beschikt over voldoende kennis, ervaring en hoogwaardige materialen zodat je zeker weet dat je jarenlang van een duurzame en mooie vloer kunt genieten. Schakel een expert in voor het leggen van je vloerbedekking door rond te kijken in je eigen regio welke experts betrouwbaar zijn en meerdere offertes aan te vragen. Je kunt op deze manier een vergelijking maken van alle opties om zo te kunnen kiezen voor de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Besparen op de kosten van nieuwe vloerbedekking wordt op deze manier zeer gemakkelijk zonder dat je de kwaliteit van de vloerbedekking uit het oog hoeft te verliezen.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.