Vloerbedekking leggen: specialist inschakelen of zelf aan de slag?

Ben je een handige doe-het-zelver en wil je het legwerk van je nieuwe vloerbedekking best zelf uitvoeren, dan kan je van een grote kostenbesparing uitgaan maar je moet wel voor alle materialen, gereedschappen en een stappenplan zorgen. Ook als je zelf aan de slag gaat met het legwerk moet je aan verschillende zaken denken. Ga door met lezen als je te weten wilt komen wat de beste optie is: het inschakelen van een specialist voor het legwerk of zelf aan de slag gaan.

Waarom kiezen voor nieuwe vloerbedekking?

Ben je onlangs verhuisd en wil je nieuwe vloerbedekking plaatsen? Of verkeert de huidige vloerbedekking in slechte staat en wil je op zoek gaan naar een nieuwe optie? Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor nieuwe vloerbedekking. Daarnaast kan vloerbedekking een geluiddempende en isolerende werking met zich meebrengen en weet je zeker dat je comfortabel met blote voeten kunt lopen over de vloer. Nieuwe vloerbedekking kan wel iets meer kosten, maar je bent dan wel verzekerd van jarenlang plezier van een mooie vloer.

Het legwerk

Bij het leggen van nieuwe vloerbedekking ga je eerst moeten bepalen of je het legwerk zelf uit wilt voeren of dat je kiest voor het inschakelen van een expert. Het legwerk van nieuwe vloerbedekking is in principe geen moeilijke taak, maar tijdens het leggen moet er wel rekening worden gehouden met allerlei zaken anders kan het al gauw mis gaan. Foutjes tijdens het legwerk veroorzaken namelijk veel schade aan je vloer over enige tijd en dergelijke foutjes zijn niet gemakkelijk op te merken. Dit maakt het dan ook cruciaal om te investeren in het inhuren van een goede specialist.

Wat zijn de kosten?

Het is slim om de kosten van zowel het inhuren van een specialist als zelf aan de slag gaan nader onder de loep te bekijken zodat je een beter beeld hebt van beide opties. Ga je voor stoffen vloerbedekking, dan kan je rekenen op een starttarief van gemiddeld €3 per vierkante meter die kan oplopen tot €30 per m2 voor luxueuze en duurzame vloerbedekkingssoorten als een specialist het werk voor je uitvoert. De kosten voor het leggen van vloerbedekking wordt opgebouwd uit 35% arbeidskosten, 45% materiaalkosten, 10% afvalkosten en 10% kilometerkosten. Ga je zelf aan de slag, dan kan je uitgaan dat je slechts de kosten voor het materiaal hoeft te betalen oftewel 45% van de prijs.

Voordelen en nadelen specialist inhuren

Overweeg je het inschakelen van een specialist om het legwerk voor je uit te voeren, dan komen hier een aantal voordelen maar ook nadelen bij kijken. Heironder vind je een tabel met de verschillende voor- en nadelen van het inhuren van een specialist:

Voordelen Nadelen
Een specialist heeft veel kennis en ervaring. Een specialist inhuren is niet goedkoop.
De hoogwaardige kwaliteit en het correct legwerk. Je hebt geen controle over het legproces.
Je profiteert van garantie op de vloerbedekking.
Je vloer is snel klaar vanwege de efficiënte werkwijze.
Er wordt deskundig advies gegeven.
Specialisten zijn al voorzien van alle gereedschappen.
Een specialist heeft een ruim netwerk aan contacten.

Voordelen en nadelen zelf aan de slag gaan

Ga je liever zelf aan de slag, dan ga je ook een kijkje moeten nemen naar de voordelen en de nadelen hiervan. Je kunt hieronder een beter beeld krijgen van de meest voorkomende voor- en nadelen die komen kijken bij het zelfwerk:

Voordelen Nadelen
De kosten voor het materiaal liggen vele malen lager. Er wordt geen garantie gegeven.
De trots die je voelt na het legwerk. Je bent niet van correct legwerk verzekerd.
Het legproces heb je zelf onder controle. Je moet tijd vrijmaken voor het legwerk.
Je kunt in je eigen tempo werken. Je moet zelf zorgen voor de benodigdheden.
Vloerbedekking zelf leggen is niet moeilijk.

Besparen op de kosten: specialist inschakelen

Als je een specialist in gaat schakelen dan zullen de kosten ook hoger liggen. Wil je de kosten van de specialist zo laag mogelijk houden, dan kan je de onderstaande bespaartips wel goed gebruiken:

  • Maak eerst een vergelijking tussen meerdere specialisten en kies dan de goedkoopste specialist uit.
  • Kies voor een lokaal bedrijf om je vloerbedekking te komen leggen als je op de kilometerkosten wilt besparen.
  • Neem je ook vloerverwarming, check dan de opties van een subsidie om de kosten te verlagen.
  • Probeer kwantumkorting aan te vragen als de buren of wijkgenoten ook een specialist in gaan huren voor het leggen van een nieuwe vloer.
  • Probeer te onderhandelen met de specialist over de kosten.
  • Zoek acties en aanbiedingen van specialisten op het leggen van nieuwe vloerbedekking.

Besparen op de kosten: zelf aan de slag gaan

Ga je liever zelf aan de slag met het leggen van je vloerbedekking, ook dan heb je de mogelijkheid om enorm te kunnen besparen op de kosten. Ook hierbij is het verstandig om eerst een vergelijking te maken van alle opties. Vergelijk de verschillende materialen met elkaar zodat je een breed beeld krijgt en gemakkelijk en snel de voordeligste keuze kunt maken. Check daarnaast of er acties en aanbiedingen zijn op de materialen die je nodig hebt en probeer met de leverancier te onderhandelen over de prijs van de materialen zodat je goedkoper uit bent.

Ben je van plan om binnenkort nieuwe vloerbedekking te leggen in je woning of kantoorpand en weet je niet welke keuze het meest geschikt is? Kies dan altijd voor het inschakelen van een specialist aangezien je dan wordt voorzien van deskundig advies, garantie op het legwerk en je vloerbedekking en een flinke tijdbesparing. Wil je van correct legwerk verzekerd zijn, maak dan eerst een vergelijking zodat je de beste specialist kunt uitkiezen op basis van prijs en kwaliteit. Vraag hier meerdere offertes voor op bij specialisten uit je buurt, vergelijk ze met elkaar en maak dan een wel geïnformeerde keuze. Zo kan je flink besparen op de kosten van nieuwe vloerbedekking zonder dat je in gaat moeten leveren op de kwaliteit van je vloer.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.