Vloerbedekking: Alles over tapijttegels

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten vloerbedekkingen waar je uit kunt kiezen als je op zoek bent naar een nieuwe vloer. Eén van de meest populaire keuzes zijn tapijttegels, maar wat zijn tapijttegels eigenlijk, waarom zou je moeten kiezen voor tapijttegels en wat kosten ze? Ga door met lezen om meer te weten over tapijttegels en wat er allemaal komt kijken als je kiest voor het plaatsen van tapijttegels.

Tapijttegels

Tapijttegels, ook wel vloertegels genoemd, kunnen het best worden omschreven als stukken tapijt in de vorm van een vierkanten tegel. De afmetingen kunnen per tegel verschillen, maar je kunt tapijttegels gemakkelijk zelf plaatsen door ze simpelweg tegen elkaar te leggen op de grond om samen één geheel te vormen. Op deze manier kan je zelf je eigen unieke designs, patronen en kleurencombinaties creëren.

Het materiaal

Je kunt uitgaan dat tapijttegels gemaakt worden van polyamide, een sterk en flexibel synthetisch garen met een bepaalde veerkracht die zorgt dat de vloer stevig en stabiel blijft staan. Daarnaast heeft de vloer een lange levensduur dankzij de kenmerken van het materiaal. Je kunt tegenwoordig zelfs kiezen voor tapijttegels van geitenhaar, de meest milieuvriendelijke en duurzame keuze.

Waarom voor tapijttegels kiezen?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor het plaatsen van tapijttegels in je huis of kantoorpand. Tapijttegels zijn een populaire keuze om de onderstaande redenen:

  • Tapijttegels zijn gemakkelijk te leggen, ook als je zelf aan de slag wilt gaan met de plaatsing.
  • Je kunt tapijttegels vrijwel direct plaatsen op een vlakke ondergrond zonder dat daar een geschikte ondervloer voor nodig is. Ook lijm en spijkers zijn overbodig bij tapijttegels.
  • Tapijttegels zijn recyclebaar aangezien je ze gemakkelijk kunt verwijderen en weer meenemen naar je nieuw adres als je gaat verhuizen.
  • Zitten er vlekken in je tapijttegel? Dan kan je de vlekken meestal gemakkelijk schoonkrijgen of anders de tapijttegel simpelweg vervangen met een nieuw exemplaar.
  • Je kunt je eigen vloer op creatieve wijze samenstellen zoals je dat zelf wenst door je eigen kleurencombinaties, patronen en designs te kiezen.

Modulaire vloerbedekking

Tapijttegels zijn modulair, wat inhoudt dat je veel vrijheid hebt als het gaat om het design van je vloerbedekking. Je kunt je vloer immers zelf opstellen door te kiezen voor je eigen combinaties van kleuren, motieven, designs en nog veel meer. Dit maakt het tevens gemakkelijk om looppaden of vergaderruimtes aan te duiden door het leggen van mooie patronen of door specifieke kleuren te gebruiken.

Wat kosten tapijttegels?

Tapijttegels kopen en plaatsen hoeft niet veel te kosten. Voor de tegel zelf betaal je gemiddeld €0,50 per tapijttegel afhankelijk van de afmetingen en het materiaal. Deze kosten lopen flink op naarmate je vloer ook groter is. In principe is een tapijttegelvloer gemakkelijk zelf te leggen, maar kies je toch voor het inhuren van een specialist als je geen tijd hebt voor het legwerk dan ga je ook voor de arbeidskosten en de kilometerkosten moeten betalen.

Tapijttegels en vloerverwarming

De meeste soorten tapijttegels kan je uitstekend combineren met vloerverwarming dankzij de warmtedoorlaatweerstand die vrij laag ligt. De warmte wordt dan ook geleidelijk door de oppervlakte toegelaten, wat voor een aangenaam warm gevoel zorgt op de vloer in combinatie met de zachtheid van de vloerbedekking. Wil je zeker weten of de tapijttegels die je wilt uitkiezen wel te combineren zijn met vloerverwarming, dan dien je te letten op het PIT-symbool voor vloerverwarming.

De ondergrond

In principe zijn tapijttegels direct op elke vlakke ondergrond te plaatsen. De ondergrond hoeft hierbij slechts schoon, hard en droog te zijn. Het is dan ook belangrijk dat je de ondergrond goed voorbereid door deze te reinigen en stofvrij te maken, te schuren en vervolgens weer schoon en droog te maken voordat je de tapijttegels gaat plaatsen. Als de ondergrond niet drukvast is, dan kunnen de tapijttegels gaan schotelen waardoor de levensduur van je vloer aanzienlijk verkort wordt. Wil je dit voorkomen, zorg dan voor een drukvaste ondervloer of schakel een expert in voor de klus.

Onderhoud van tapijttegels

Vergeet niet dat je tapijttegels wel regelmatig moet onderhouden als je verzekerd wilt zijn van een lange levensduur en van mooie tapijttegels. Tapijttegels kan je het best zelf schoonmaken met een stofzuiger. Daarnaast kan je een onderhoudscontract afsluiten waarbij de specialist periodiek langskomt om de tapijttegels te onderhouden voor je. Je hebt op deze manier geen omkijken meer naar het onderhoud of naar de kosten die hierbij komen kijken.

Vlekken op je tapijttegels

Vlekken in tapijttegels kunnen als zeer irritant worden ervaren aangezien ze direct zichtbaar zijn. Het is dan ook belangrijk om vlekken zo snel mogelijk van je tapijttegelvloer te verwijderen om beschadigingen te voorkomen. Heb je vlekken op je vloer, wrijf dan niet maar dep de vlek altijd. Pas daarnaast op met spetters rondom de vuilnisbak aangezien deze spetters vaak vlekken veroorzaken op je vloerbedekking. Heb je je tapijttegels gereinigd, dan moet je de oppervlakte eerst volledig laten drogen ander ga je last krijgen van nare geurtjes en moet het reinigingsproces opnieuw worden uitgevoerd.

Besparen op tapijttegels

Wil je op de kosten van tapijttegels besparen, dan kan je offertes vergelijken met elkaar of kiezen voor een lokaal bedrijf. Daarnaast zijn de meeste specialisten wel bereid te onderhandelen over de kosten als je hier simpelweg om vraagt en kan je zelf aan de slag gaan met het legwerk om op de arbeidskosten te besparen. Je kunt ook op zoek gaan naar aanbiedingen of acties op tapijttegels of checken wie interesse heeft in je omgeving om ook een nieuwe vloer te leggen zodat je voor kwantumkorting kunt gaan.

Wil je nieuwe vloerbedekking plaatsen en heb je gekozen voor tapijttegels, dan kan je beter eerst een vergelijking maken van meerdere specialisten zodat je een betrouwbare expert inhuurt voor de klus. Zo weet je zeker dat je kiest voor een offerte met een optimale prijs-kwaliteitsverhouding waardoor je niet alleen bespaart op de kosten van tapijttegels maar waarbij je ook zeker weet dat je kiest voor tapijttegels van hoogwaardig kwaliteit die jarenlang meegaan en mooi blijven.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.