Kosten trap bekleden

Ziet de bekleding van je trap er versleten uit of heb je je interieur onlangs aangepast en wil je dat de trap goed bij het geheel van je woningstijl klopt? Dan kan je investeren in het bekleden van je trap. Het is wel belangrijk om te investeren in kwaliteit zodat je van een lange levensduur verzekerd bent. Ga door met lezen als je alles te weten wilt komen over het bekleden van de trap en de kosten die hierbij komen kijken.

De trap bekleden

Heb je een trap in huis, dan kan je uitgaan dat een trap niet slechts een functioneel deel is van je woning maar de trap wordt ook beschouwd als een onderdeel van je interieur. In de meeste huishoudens valt de trap direct op, wat het dan ook belangrijk maakt om ervoor te zorgen dat je trap er netjes uitziet. Het bekleden van de trap is dan een interessante optie.

Waarom de trap bekleden?

Door je trap te bekleden kan je van verschillende voordelen profiteren. De trap wordt door het bekleden niet alleen geluiddempend maar ook veiliger aangezien je antislip strips kunt aanbrengen op de traptreden. Daarnaast zorgt het bekleden van de trap voor een verhoogde isolatiewaarde en krijgt je trap een geheel nieuwe uitstraling, vooral als de bedekking van je huidige trap in slechte staat verkeert door slijtage. Een ander voordeel van het bekleden van de trap is dat de trap mooier bij het interieur van je woning aansluit, dat het werk snel is uitgevoerd en je een ruim aanbod aan mogelijkheden in materialen hebt om je trap te bekleden.

De prijsopbouw

Wat zijn de kosten?

Hoeveel de kosten uiteindelijk bedragen om je trap opnieuw te bekleden hangt voornamelijk af van de soort trap, de afmetingen en het materiaal. Gemiddeld betaal je ergens tussen de €300 en €1.000 voor het bekleden van de trap, maar de kosten kunnen oplopen afhankelijk van je keuzes. Hieronder tref je een gemiddeld kostenplaatje voor het bekleden van de trap op basis van bepaalde bedekkingssoorten:

Soort materiaal Kosten
Tapijt €300 – €800
Laminaat €400 – €1.000
Vinyl €450 – €1.100
Tapijt €500 – €700
Hout €700 – €2.000
PVC €1.200 – €1.400

Naast de kosten per klus kan je de kosten ook per overzettrede bepalen. Voor laminaat betaal je bijvoorbeeld €45 per overzettrede, voor tapijt betaal je €55, voor vinyl en PVC betaal je €65 per overzettrede en hout kost €75 per stuk.

Zaken die de kosten bepalen

Verschillende zaken bepalen de kosten van het bekleden van een trap, waarbij al deze zaken een grote rol spelen bij het verhogen of verlagen van de prijs en per situatie verschillen. Denk zo aan de onderstaande zaken:

 • Het soort trap: Het aantal draaien in de trap, de lengte en de huidige staat van de trap spelen een grote rol bij de prijsbepaling.
 • Het aantal treden: Hoe meer treden een trap heeft, des te hoger de kosten voor de bekleding ook zullen zijn.
 • Open of dichte trap: Heb je een open trap, dan ga je meer materiaal nodig hebben dan bij een dichte trap. Hierdoor zullen de kosten ook hoger uitvallen.
 • De bekleding: Elke materiaalsoort heeft een ander prijskaartje, welke onderling flink verschillen afhankelijk van je keuze.
 • De huidige trapbekleding: In de meeste gevallen gaat de huidige bekleding eerst verwijderd moeten worden.
 • Zelf uitvoeren of expert inhuren: Ga je zelf aan de slag, dan bespaar je flink op de arbeidskosten maar dan moet je wel zelf het materiaal aanschaffen.
 • Extra opties: De extra opties doen de prijs ook stijgen. Denk zo aan het plaatsen van antislip strips, trapverlichting of een trapleuning.

Eerst oude trapbekleding verwijderen

Ga je de trap in huis opnieuw bekleden, dan moet je de oude trapbekleding eerst verwijderen. Dit kan je zelf doen en op de kosten besparen, maar als je van correct werk verzekerd wilt zijn dan is het slim om een expert in te schakelen. De kosten voor het verwijderen van de oude trapbekleding bedragen gemiddeld €300 en zijn afhankelijk van de staat van de trap en het uitgekozen materiaal.

Onderhoud trapbekleding

Een pas bekleden trap ga je goed moeten onderhouden als je zo lang mogelijk wilt blijven genieten van een mooie trap. Het is dan ook slim om de trap periodiek te onderhouden, om overtollig gemorste vloeistoffen direct op te ruimen, om niet met schoenen te lopen op de trap en om voorzichtig te doen met zware en scherpe voorwerpen op de trap. De mate van onderhoud van de trap hangt verder af van de bekleding die je uitkiest:

 • Houten trapbekleding: Stofzuig de trap regelmatig ook gebruik een vochtig doekje. Maak geen gebruik van chemische reinigingsmiddelen en ruim gemorst vloeistof meteen op.
 • PVC trapbekleding: PVC is vochtbestendig en onderhoudsvrij, je hoeft slechts met een stofzuiger of een dweil over de vloer om de oppervlakte schoon te houden.
 • Laminaat trapbekleding: Je hebt voor het onderhouden van laminaat slechts een stofzuiger of een dok met water nodig. Reinigingsmiddelen of lak zijn niet noodzakelijk.
 • Tapijt trapbekleding: Tapijt ga je vaker moeten onderhouden met een stofzuiger anders zal vuil gauw kunnen ophopen. Gebruik tevens periodiek een stoomreiniger voor een goede reinigingsbeurt.

Besparen op de kosten

De kosten voor het bekleden van de trap lopen op afhankelijk van je keuzes. Wil je de kosten verlagen, dan kan je de onderstaande tips in acht nemen:

 • Kies een lokale expert.
 • Vergelijk eerst experts met elkaar.
 • Onderhandel met de expert.
 • Ga voor kwantumkorting.
 • Zoek acties en aanbiedingen.
 • Help de expert een handje.

Ben je van plan om je huidige trap te bekleden en weet je niet zeker welk soort bedekking de beste optie is? Dan kan je het beste eerst spreken met een specialist voor deskundig advies over de mogelijkheden. Kies een betrouwbare specialist uit door in je buurt rond te kijken, offertes aanvragen en offertes te vergelijken met elkaar. Zo kan je gemakkelijk en snel besparen op de kosten van het bekleden van je trap zonder dat je hoeft in te leveren op de kwaliteit.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.