Welke vloerbedekking is geschikt voor vloerverwarming?

Ben je van plan om te gaan investeren in nieuwe vloerbedekking en weet je niet hoe je moet kiezen, dan kan je het beste eerst nagaan of je ook vloerverwarming gaat nemen. Zo ja, dan ga je eerst moeten kijken welke vloerbedekkingssoorten combineren met vloerverwarming. Wil je weten welke vloerbedekkingssoorten het meest geschikt zijn voor vloerverwarming en wat hier allemaal bij komt kijken? Dan kan je direct doorgaan met lezen.

Vloerverwarming en vloerbedekkingen

Met vloerverwarming blijft je huis lekker warm binnen en hoeft niemand in huis last meer te hebben van koude blote voeten op de vloer. Het is dan ook verstandig om te weten welk soort vloerbedekking goed te combineren is met vloerverwarming. Het allerbelangrijkste hierbij is dat de vloerbedekking de warmte goed moet kunnen geleiden en om te checken bij welk soort vloerbedekking het rendement het hoogst is. In principe kan je vloerverwarming met de meeste soorten vloerbedekkingen combineren, maar bij bepaalde vloerbedekkingssoorten ga je wel met bepaalde zaken rekening houden anders heeft vloerverwarming vaak geen nut.

PVC en vloerverwarming

PVC is één van de vloerbedekkingssoorten die ideaal te combineren is met vloerverwarming. PVC vloeren zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar in vrijwel elke soort, kleur en uitvoering. Het egaliseren van de ondervloer is in de meeste gevallen wel slim als je oneffenheden in de bovenlaag wilt vermijden, al heeft het egaliseren geen invloed op het rendement.

Vinyl en vloerverwarming

Vinyl is net als PVC goed met vloerverwarming te combineren, met het verschil dat vinyl gemakkelijker te leggen is. Ook bij vinyl heb je de mogelijkheid om uit verschillende soorten en motieven te kiezen. Hierbij kan de vloerverwarming zowel als bijverwarming als hoofdverwarming gebruikt worden, maar voor het aanleggen van vloerverwarming gelden echter wel bepaalde richtlijnen zoals een maximale temperatuur van 27 graden. Vergeet verder niet om het vinyl te verlijmen zodat het niet gaat krimpen of uitzetten en om het restvocht van de ondervloer eerst te laten verdampen.

Tapijt en vloerverwarming

Tapijt is een populaire vloerbedekkingssoort die vrijwel altijd met vloerverwarming gecombineerd wordt voor extra comfort. Tapijt is in elke gewenste kleur verkrijgbaar met zowel korte als hoge polen. Houd wel rekening dat de ene tapijtsoort de warmte van vloerverwarming beter geleidt dan andere vloerbedekkingssoorten.

Laminaat en vloerverwarming

Ook laminaat is een geschikte vloerbedekkingssoort om met vloerverwarming te kunnen combineren, maar dit is slechts mogelijk afhankelijk van de ondervloer. Als je de verkeerde ondervloer koopt, dan zal vloerverwarming geen zin hebben. Let dan ook goed op de warmteweerstand van het laminaat, investeer in ondervloeren speciaal voor vloerverwarming, let op de dikte van het laminaat en voorkom temperatuurschommelingen in de ruimte waar de vloerbedekking gelegd wordt.

Parket en vloerverwarming

Als je een parketvloer hebt, dan kan je uitgaan dat de meeste parketsoorten prima met vloerverwarming kunnen omgaan. Je gaat wel extra aandacht moeten besteden aan het legwerk van parket aangezien je voor verlijmd parket moet kiezen. Met verlijmd parket profiteer je namelijk van een maximaal rendement op je vloerverwarming.

Marmoleum en vloerverwarming

Ook marmoleum is een uitstekende vloersoort om met vloerverwarming te combineren aan gezien het gaat om een natuurlijk materiaal die zich snel aan de omgevingswarmte aanpast. Dit komt omdat marmoleum vloeren dun zijn en genoeg warmte doorlaten. Je gaat wel moeten onthouden dat de warmteweerstand van marmoleum vrij laag is en het rendement dus niet zeer hoog.

Natuursteen en vloerverwarming

Kies je voor natuursteen, dan is dit een uitermate geschikte warmtegeleider voor vloerverwarming aangezien de warmte gelijkmatig over de oppervlakte van de vloer gespreid wordt. De vloer zak dan ook warm en comfortabel aanvielen. Hebben de natuurstenen echter verschillende afmetingen, dan kan dit scheurvorming of breuken veroorzaken. Kies dan ook voor natuurstenen met gelijke afmetingen, werk met rechte voegen en laat de vloer volledig afkoelen voordat er aan de vloer gewerkt wordt. Pas ook op voor roestvlekken en verkleuringen in de vloer door vochttransmissie.

Een geschikte vloerbedekking uitkiezen

Je hebt het vast al gemerkt, de meeste vloerbedekkingssoorten zijn wel te combineren met vloerverwarming als je maar rekening met de warmtegeleiding en de ondergrond houdt. Vind je het toch moeilijk om zelf een keuze te maken, dan kan je de hulp van een deskundige inschakelen. Een echte professioneel kan je van deskundig advies voorzien zodat je de meest geschikte optie kiest voor je huishouden.

Zelf aan de slag of een specialist inschakelen?

Het aanleggen van vloerverwarming hoeft niet moeilijk te zijn als je hier al ervaring mee hebt, maar in de meeste gevallen is het slim om een specialist in te schakelen. Een specialist werkt op professionele en efficiënte wijze met hoogwaardig materiaal waardoor je zelf tijd bespaart en zeker weet dat je jarenlang geniet van een goede vloerbedekking. Daarnaast krijg je bij een specialist garantie op je vloerbedekking waardoor je goed gedekt bent mocht er iets verkeerd gaan met je vloerbedekking in de nabije toekomst.

Een goede specialist vinden

Heb je besloten om een specialist in te huren, dan ga je wel een moeten kiezen voor een betrouwbaar bedrijf. Een goede specialist vind je door te letten op een aantal zaken, waaronder:

  • Heeft de specialist een eigen professioneel uitziende website?
  • Zijn er keurmerken aanwezig of is de specialist aangesloten bij een branchevereniging?
  • Hoeveel garantie krijg je op het legwerk die de specialist uitvoert?
  • Staat de specialist officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?
  • Zijn er reviews of beoordelingen te vinden over de specialist online?
  • Is de specialist lokaal of landelijk gevestigd?

Overweeg je de investering in nieuwe vloerbedekking aan te gaan en wil je weten of je keuze goed met vloerverwarming combineert? Een expert kan je hier het best over adviseren. Neem contact op met een goede expert door eerst in je omgeving rond te zoeken, offertes op te vragen bij meerdere specialisten en vervolgens een keuze te maken. Kies de expert die je het meest aanspreekt op basis van de prijs en de kwaliteit zodat je flink kunt besparen op de kosten en tevens ook hoogwaardig kwaliteit in huis haalt.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.