Checklist voor vloerbedekkingen

Is je vloer toe aan een renovatie of ben je onlangs verhuisd en wil je nieuwe vloerbedekking leggen, dan is het verstandig om jezelf goed voor te bereiden. Nieuwe vloerbedekking koop je namelijk niet zomaar, de mogelijkheden zijn namelijk vrij uitgebreid en het is wel slim om een geschikte keuze te maken voor je huishouden en interieurstijl. Ga door met lezen om te weten wat de verschillende zaken zijn waar je aan moet denken als je nieuwe vloerbedekking gaat uitkiezen. Je treft hieronder een handige checklist voor vloerbedekkingen die je hierbij kunt gebruiken.

  1. Check wat je budget is

Ga altijd eerst na hoeveel geld je uit kunt geven aan de vloerbedekking zodat je een budget vast kunt stellen. Op deze wijze kan je namelijk bepalen hoeveel je vloerbedekking mag kosten en wat je maximum tarief is. Zo weet je een gerichte keuze te maken zonder dat je meer geld uitgeeft dan je kwijt kunt. Daarnaast kan je op deze manier ook bepalen of je zelf aan de slag gaat met het legwerk of een expert in gaat huren om de vloerbedekking te leggen voor je.

  1. Heb je kinderen of huisdieren?

Als je kinderen of huisdieren in huis hebt, dan ga je een vloerbedekking moeten uitkiezen die daar ook goed bij past. De vloerbedekking gaat onderhoudsvriendelijk moeten zijn aangezien kinderen en huisdieren de vloer vuil maken door te morsen. Daarnaast moet de vloer ook krasbestendig zijn, zeker als kinderen vaker rondrennen met speelgoed door het huis of als je huisdieren lange nagels hebben die de vloer kunnen beschadigen. Kies liever voor een zachte vloer als je kinderen hebt, maar ga voor zo hygiënisch mogelijk als je ook huisdieren hebt.

  1. Ga je over enige tijd weer verhuizen?

Heb je plannen om binnen een korte periode opnieuw te gaan verhuizen, dan heeft het geen zin om te investeren in vloerbedekking die je niet mee kunt nemen naar je nieuw woonadres. Let dus goed op de verhuisbaarheid aangezien bepaalde vloerbedekkingssoorten eenmaal ze gelegd zijn niet meer te gebruiken zijn na het verwijderen. Vermijd vloerbedekkingen zoals natuursteen of linoleum en kies voor kliklaminaat, niet gelijmd tapijt of marmoleum.

  1. Check het onderhoud en de schoonmaak

Ben je iemand die dagelijks de vloer schoonmaakt of doe je dit werk liever wekelijks? Je kunt de vloerbedekking kiezen aan de hand van de mate van onderhoud. Als je wilt kiezen voor een onderhoudsarme vloer, ga dan voor bijvoorbeeld PVC of vinyl. Wil je liever gaan voor gemak, al moet je de vloer vrijwel dagelijks schoonhouden, dan is tapijt of hout een goed idee. Houd ook rekening met de schoonmaakspullen die je in huis moet halen. Voor de meeste vloerbedekkingssoorten heb je slechts een stofzuiger of een dweil met water en een geschikte vloerbedekkingsreiniger nodig om de vloer schoon te houden.

  1. Check de woonstijl en interieur

Kies je vloerbedekking door je woonstijl en het interieur van je huis mee te nemen in de beslissing. Smaak is persoonsgebonden en elk huishouden heeft een ander interieurstijl dus je vindt voor elk huis wel een passende vloerbedekking. Let vooral op zaken zoals de lichtinval, de kleuren van de meubels en het optisch effect dat je wilt bereiken met de vloer.

  1. Check of de vloerbedekking geluiddempend is

Woon je in een tussenwoning of een bovenverdieping, dan is het slim om een geluiddempende vloerbedekking uit te kiezen, zeker als je wilt zorgen voor minder geluidsoverlast voor de buren naast, boven of onder je.

  1. Check of de vloerbedekking geschikt is voor vloerverwarming

Ga na in hoeverre de vloerbedekking die je overweegt uit te kiezen wel geschikt is voor vloerverwarming. De ene vloerbedekkingssoort geleidt de warmte namelijk vele malen beter dan andere soorten, wat het cruciaal maakt om goed te letten op dit punt. Lopen met je blote voeten over een koude vloer in huis is niet bepaald prettig, zeker niet tijdens de koudere wintermaanden.

  1. Check hoe lang de vloerbedekking mee gaat

De levensduur van de vloerbedekking is zeer belangrijk aangezien je wel jarenlang wilt blijven genieten van een stevige en mooi uitziende vloer. Hoe lang de vloerbedekking precies mee gaat, hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de vloerbedekking. Bespaar dus nooit op de kwaliteit, maar investeer in goede vloerbedekking met een lange levensduur. De levensduur kan verlengd worden door de vloerbedekking periodiek te onderhouden en door een beschermende toplaag aan te brengen van tijd tot tijd.

  1. Expert inschakelen? Let op de betrouwbaarheid

Heb je besloten om een expert in te huren? Dan is het belangrijk om zeker te weten dat je met een betrouwbaar bedrijf te maken hebt. Let dan ook op aanwezige keurmerken of een lidmaatschap tot een branchevereniging. Check ook of er reviews of beoordelingen over de specialist zijn, of de specialist een optimale garantieregeling aanbiedt, of de expert in staat geschreven bij de Kamer van Koophandel en of er sprake is van een professioneel uitziende eigen website.

  1. Kies een lokaal bedrijf

Schakel een lokaal bedrijf in als je een expert zoekt. Lokale bedrijven zijn namelijk vele malen goedkoper vanwege de korte afstand. Landelijke specialisten hanteren lage tarieven per vierkante meter, maar je gaat je blauw betalen aan de bijkomende kilometerkosten waardoor je uiteindelijk nóg duurder uit bent dan als je voor lokaal gaat. Daarnaast ben je sneller klaar bij een lokaal bedrijf omdat de afspraak eerder gemaakt kan worden vanwege de korte wachtperiodes. Een lokaal bedrijf weet tevens alles over vloerbedekkingen in je eigen omgeving en kan je van plaatselijk advies voorzien.

Indien je van plan bent om te gaan investeren in nieuwe vloerbedekking, laat het legwerk dan uitvoeren door een erkend bedrijf door meerdere offertes op te vragen en een vergelijking te maken van de beste opties uit je omgeving. Zo kan je namelijk het meest op de kosten van nieuwe vloerbedekking besparen aangezien je middels een besparing een beter beeld hebt. Zo kan je jarenlang van een mooie en kwalitatief goede vloer genieten zonder dat je te veel hoeft te betalen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Jouw situatie is uniek, daardoor verschilt de prijs per specialist aanzienlijk. Vergelijk daarom gratis meerdere offertes van specialisten en bespaar tot wel 30%.